Gençler neden yurt dışına gitmek istiyor

Gençler neden yurt dışına gitmek istiyor

Medyanın Sicil Amiri Eray Erollu bu defa toplumsal ve sosyolojik analiz yaptı.

Genç nesil "Doğduğun yer mi doyduğun yer mi" sorusunu sıkça telaffuz etmeye başladı. İş bulamadıkları için ailelerinin verdiği harçlıklarla yaşamlarını devam ettirmeye çalışan genç nesil, iş bulmak için günlerinin çoğunu bilgisayar başında geçiriyor.

Verilen iş ilanlarına okuduğu bölümle alakası olsun ya da olmasın CV''sini yolluyor. Buralardan da bekledikleri olumlu cevabı alamayınca, acı gerçeklerle yüzleşiyor. Okul arkadaşlarıyla bir araya geldiklerinde konu önce işsizliğe sonra nasıl iş sahibi olacaklarına geliyor. 

Üniversite mezunu gençler, iş bulamadıkları için ne evlenebiliyor ne de geleceklerine dair planlar yapabiliyor. İş bulmaları halinde evlenmelerinin yüksek bir bütçe gerektiğini belirten gençler "Sıradan bir buzdolabının fiyatı 7 bin TL''den başlıyor. Bunun çamaşır makinesi, televizyonu var. Düğünü geçtik. Eve eşya almak için, hiç harcama yapmadan yıllarca çalışmamız gerekiyor. ''Evlen diyenlere'' iş var mı diyerek konuyu noktalıyoruz" yorumunu yaptılar.

Son iki yılda 3 binden fazla doktor çalışmak üzere Almanya’ya gitti. Bir o kadarı da gitmek için sıra bekliyor. Doktorların bu kararından uzun nöbet saatleri, hasta yakınları tarafından uygulanan şiddet ve sağlık sistemindeki katı hiyerarşi etken oldu.

Almanya’da bunların hiçbirinin olmadığını söyleyen doktorlar "Ülkemizde bize verilmeyen değeri Almanlar fazlasıyla veriyor. Bizden önce giden meslektaşlarımız bunu her fırsatta dile getiriyor. Maddi olarak da çok iyi ücret alıyorlarmış. Maalesef ülkemizde bize hiç değer verilmiyor" yorumunu yaptılar. 

 

Umutsuzluklarını dile getiren gençler, iş bulmanın deveye hendek atlatmak kadar zor olduğunu üzülerek de olsa itiraf ediyor. Büyük çoğunluk "Torpilin yoksa Türkiye''de iş de yok. İstersen okulu dereceyle bitir. Türkiye''de kapıları eğitim değil torpil açıyor" görüşünü savunuyor.

Yurt dışına çıkmayı kurtuluş olarak gören gençler "Burada kalıp, sürüneceğimize hangi ülke olursa olsun gitmek istiyoruz. Bu ülke Avrupa''da da olabilir, Amerika kıtası da. Hiç fark etmiyor. Amerika''ya gitmek uçak bilet fiyatlarından dolayı zor bir ihtimal. Ama Avrupa''ya kapağı atmamız kurtuluşumuz olacaktır" yorumunu yaptı.

"Taşı sıksak suyunu çıkarırız" diyen gençler "20''li yaşlarındayız. Halen anne ve babamızın vereceği harçlıklarla bir yerlere gidebiliyoruz. Hesabı isterken, düştüğümüz çaresizlik bizleri bitiriyor. Oysa başka ülkedeki yaşıtlarımız daha iyi standartlarda yaşamlarını sürdürüyor. İstediği işi yapıyor. Bizim gibi her iş ilanına balıklama atlamıyor. Onlar okullarını bitirince iş tekliflerini değerlendiriyor. Biz ise diplomalı işsizler kervanını katılıyoruz" dediler.

Yazarın Diğer Yazıları