Gençlere Eğitim Fırsatı ve Sosyal İmkânlar

Milliyetçi Hareket Partisi, kamuoyuna deklere ettiği ve yayınladığı Seçim Beyannamesinde memurlardan işçilere, öğretmenlerden öğretim elemanlarına, emeklilerden yaşa takılanlara, taşeron çalışanlarından 4/C ve 4/B’lilere, esnafdan sanayicilere ve gençlere kadar bütün kesimleri doğrudan ilgilendiren önemli yeni haklar vermeyi taahhüt etmektedir. Bu kesimlerden biri olan gençlerin eğitim, sağlık, istihdam, sosyal güvenlik ve serbest zamanlarının değerlendirilmesiyle ilgili sorunları çözüme kavuşturulacağı beyan edilmektedir. Yine gençlerin çağın şartlarına, ekonomik ve sosyal hayata hazırlamasına önem verileceği belirtilmektedir.

MHP iktidara geldiğinde gençlere yönelik olarak yapmayı taahhüt ettiği hususlar şunlardır:

Gençlerin fırsat eşitliği çerçevesinde eğitim imkânlarından yararlanmaları sağlanarak eğitim düzeyi yükseltilecek ve aldıkları eğitimin onları çağın şartlarına, ekonomik ve sosyal hayata hazırlamasına önem verilecektir.

Gençler, ilköğretim ve orta öğretim kademesindeki yönlendirme çerçevesinde ve yetenekleri ölçüsünde istedikleri bölümde yüksek öğretime devam etme imkânına kavuşturulacaklardır.

Üniversite öğrencilerinin kendileri ile ilgili kararlara katılımını sağlayacak platformlar oluşturulması ve okul yönetimi, öğretim elemanı ve öğrenci arasındaki diyalogu sağlayacak verimli mekanizmalar geliştirilecektir.

Her öğrenciye öğrenim süresince ve başarılı olmak kaydıyla 10 bin liraya kadar yükseköğrenim kuponu verilecek, işe girince faizsiz olarak 4 yılda tahsil edilecektir.

Eğitim-istihdam ilişkileri dinamik bir yapıya kavuşturulacak, ihtiyaçlara uygun bir insan gücü planlaması yapılarak diplomalı işsizlik önlenecek ve iş bulma tesadüflere bırakılmayacaktır.

Gençlik problemlerini ve gençliği daha yakından tanımaya yönelik araştırma ve tanıtma çalışmalarına hız verilecek ve gençliğin yüksek potansiyel gücü faydalı alanlara yönlendirilecektir.

Orta öğretim ve yükseköğretimde okuyan gençlerin burs ve kredi imkânları geliştirilecek, çağdaş standartlarda barınma imkânları oluşturulacak, hiçbir öğrenci açıkta bırakılmayacaktır. YURT-KUR’un kapasite ve mevcut fiziki yapıların yetersizliği sorunlarına acil çözüm getirilecek, mevcut yurtların modernizasyonu süratle tamamlanacaktır.

Üniversite kayıtları ile aynı anda yurt yerleştirmeleri de yapılacak, talep eden her öğrenciye yurt ya da yurt şartlarıyla barınma imkânı temin edilecektir. Yoksul öğrencilerin kamu yurtlarında öncelikli olarak barınmaları sağlanacaktır.

Evlenecek ihtiyaç sahibi gençlerin evliliklerinin daha başlangıcında ekonomik sıkıntı yaşamamaları için kamu bankaları aracılığıyla 10 bin TL tutarında, 2 yıl vadeli ve faizsiz evlilik kredisi alabilmeleri imkânı sağlanacaktır.

Yurtlar, kütüphaneler ve okuma salonları, bilgisayar ve internet kullanımının ve sosyal faaliyetlerin gerçekleştirilebileceği kültür merkezleri ve çağdaş mekânlar hâline getirilecektir. Orta ve yükseköğretimde öğrencilerin boş zamanlarını değerlendirmeleri için gerekli imkân sağlanacaktır.

Engelli gençlerin eğitimlerine devam edebilmeleri için fizikî ve sosyal çevrenin oluşturduğu engeller ortadan kaldırılacak, gerekli eğitim alt yapısı ve teknolojik imkânlar artırılacaktır.

Çalışan gençlerin bilgi ve beceri eksikliklerinin giderilmesi amacıyla Çıraklık Eğitim Merkezleri verimli, etkin ve cazip hâle getirilerek sanayinin ihtiyaç duyduğu teknik iş gücünün bu merkezlerden temin edilmesi sağlanacaktır.

Gençlerin çalışma şartları, eğitimine devam etmesine ve sosyal faaliyetlere katılmasına imkân verecek şekilde düzenlenecektir.

Aile içi gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretten az olan işsiz gençlerimiz ailelerinin sağlık sigortasından yararlandırılacaktır.

Gençlerin boş zamanlarını değerlendirebilecekleri, kişisel yeteneklerini keşfedebilecekleri, çeşitli sosyal ve kültürel imkânlardan ve bilimsel bir anlayışla yürütülen rehberlik hizmetlerinden yararlanabilecekleri “Gençlik Merkezleri”  kurulacaktır. Bu amaçla farklı kurum ve kuruluşlar tarafından kurulmuş olan mevcut altyapı ortak ve etkin bir şekilde hizmet verecektir.

Projesi uygun bulunan gençler için devlet bankalarından faizsiz kredi imkânı tanınarak gençlerin ticari hayata katılımları desteklenecektir.

Yazarın Diğer Yazıları