Genel Sağlık Sigortası başvuru süresi uzatıldı

Genel Sağlık Sigortası başvuru süresi uzatıldı
Milyonlarca kişiye Genel Sağlık Sigortası’na ödeme yapmadığını ve borcu olduğunu belirten yazılar gitti. Sisteme dahil olmak için şart olan gelir testinin başvuru süresi 6 ay daha uzatıldı

Genel Sağlık Sigortası (GSS) gelir testi için dün sona ereceği belirtilen başvuru süresi 6 ay uzatıldı. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararında, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 53’üncü maddesinde yer alan başvuru süresi maddede belirtilen sürenin bitiminden itibaren altı ay uzatılmıştır” denildi. Prim borcunu yapılandırmak için kuruma son başvuru süresi süresi 2 Kasım 2015’e, borçlarını yapılandıranların ilk taksit ve peşin ödeme süresi ise 30 Kasım 2015’e kadar uzatıldı.

Borçlar güncellenecek
Genel Sağlık Sigortası için yapılacak gelir testi sonucunda borçlar tescil tarihinden itibaren güncellenecek. Bu süre içinde gelir testi yaptırmayanların borçları ise en yüksek prim borcu üzerinden hesaplanacak. Haneye giren toplam gelir, kişi başına bölünerek kişiye düşen miktar asgari ücretin üçte birinden, asgari ücrete kadar geliri olanlar ayda en az 48 lira Genel Sağlık Sigortası primi ödeyecekler. Kişi başına gelir, asgari ücretin iki katına denk geliyorsa kişi başına ödenmesi gereken prim 144 liraya, eğer bu tutar asgari ücretin iki katından fazlaysa kişi başına ödenecek aylık prim de 288 liraya yükseliyor.

Üç yıldır uygulanıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu 2012 yılında, birçok kişiyi ilgilendiren Genel Sağlık Sigortası’nı uygulamaya geçirdi. Yeşil Kart dahil herhangi bir sosyal güvencesi olmayanların gelir durumlarına göre, prim ödeyerek veya ödemeyerek Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasından yararlanmasını hedefleyen uygulama 1 Ocak 2012’de herkes için zorunlu hale geldi. Ancak uygulamanın yeterince anlatılamaması ya da insanların çok fazla ilgi göstermemesi nedeniyle sisteme dahil edilmesi hedeflenen birçok kişi bu durumdan habersiz 

Kimler sisteme dahil edilecek
18 yaşına kadar anne ve babasının üzerinden sağlık hizmeti alan erkek çocuklar, lisede okuyorsa 20 yaşına kadar; üniversite öğrencisiyse 25 yaşına kadar anne veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devam edecek ve prim ödemeyecek. Üniversite öğrencilerinin her yıl öğrenci belgelerini Sosyal Güvenlik Merkezi’ne veya Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne göndermesi yeterli olacak. 18 yaşın üzerinde çalışmayan, okumayan veya 25 yaşın üzerinde okuyan/ okumayan/ çalışmayan erkekler Adrese Dayalı Nüfus Kaydı’nda yer alan adreslerine en yakın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurarak, gelir testi yaptıracak. Kız çocukları için 1 Ekim 2008 tarihi önemli. Bu tarihten önce kız çocukları “bakmakla yükümlü olunan kişi” olarak sağlık yardımlarından faydalanmıyorsa, yaş ve eğitim durumlarına göre anne veya babasının sağlık sigortasından yararlandırılacak. Yani 2008 öncesinde bu kapsamda olmayan kız çocuklar, okumuyorsa erkek çocuklar gibi 18 yaşından sonra Gelir Testi için başvurmak zorunda.