Genelkurmay'ın Bakanlığa bağlanmasını daha önce kim istedi?

Genelkurmay'ın Bakanlığa bağlanmasını daha önce kim istedi?
Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması tartışmalara neden olurken, benzeri bir hamlenin 1949'da ABD'nin isteği üzerine yapıldığı tekrar gündeme geldi.

24 Haziran seçimlerinin ardından yeni dönem resmen başlamış oldu. İlk Cumhurbaşkanlığı kararnameleri yayınlanırken Genelkurmay Başkanlığı da Milli Savunma Bakanlığına bağlandı. 

Genelkurmay'ın Bakanlığa bağlanması tartışmaları devam ederken tarihçi yazar Erhan Çifci, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarla 1949'u işaret etti.

Çiftçi, Genelkurmay Başkanlığı'nın 1949'da ABD'nin isteği ile Savunma Bakanlığı'na bağlandığını hatırlattı.

Çİftçi'nin gazete küpürleriyle aktardığı bilgiler şöyle:

"Bugün Genelkurmay Başkanlığının (GKB) Millî Savunma Bakanlığına (MSB) bağlanacağı haberleri çıkmışken, bunun bir ilk olmadığını belirtmekte fayda var. Zira GKB MSB'na Amerikalıların isteği ile, ilk kez Mayıs 1949'da, CHP iktidarı esnasında bağlanmıştı.

Truman Doktrini sonrasında göreve başlayan ve Türk ordusunu modernize etmekle görevlendirilen Amerikan Askerî Yardım Kuruluşu'nun (JAMMAT) öncelikli taleplerinden biri askerî konularda çok başlılığın ortadan kalkması için GKB'nın MSB'na bağlanmasıydı. Süratle bu yola gidildi.

1948 yılı sonlarında Genelkurmay Başkanlığının Millî Savunma Bakanlığına bağlanması ile ilgili çalışmalar ana hatları ile tamamlanmıştı ve 1949 yılı başlarında bu durum kamuoyu ile paylaşılmaya başlandı.

Neticede Mayıs 1949'a gelindiğinde detaylar da tamamlanmış ve Genelkurmay Başkanlığının Millî Savunma Bakanlığına bağlanması ile ilgili kanun teklifi TBMM'ne getirilmişti. 31 Mayıs 1949 günü ise 5398 sayılı MSB'nın Kuruluş ve Görevlerine Dair Kanun TBMM tarafından kabul edildi."

İlgili Haberler