Gezi raporu Meclis gündemine taşındı

Gezi raporu Meclis  gündemine taşındı
CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’nin Türkiye’den Gezi olaylarında yaşananlar konusunda bilgi istediğini ancak Türk Dışişleri Bakanlığı’nın sunduğu resmi raporda bir çok gerçeğin eksik olduğunu savundu.

Çıray yazılı açıklamasında, “Raporda 200 olayla ilgili olarak ’soruşturma sürüyor’dendi. Ayrıntılı bilgi talebine sadece 9 olayla yanıt verildi. Dışişleri Bakanlığı, Gezi’de hayatını kaybedenlerden yalnızca Ethem Sarısülük’ü öldürmekle suçlanan polis Ahmet Şahbaz için ’kendini savunma sınırlarını aşarak cinayet’ifadesini kullandı. 11 kişinin öldüğü, binlerce kişinin yaralandığı olaylardan sadece 9’u hakkında bilgi verilmesi dikkat çekti” dedi. Gezi olaylarında yaşamını yitirenlerin bu komiteden gizlenmesinin Avrupa Birliği iddiasında olan Türkiye Cumhuriyeti için olumsuz bir intiba bıraktığını ifade eden Çıray, “Ayrıca Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi konumunda olan Türkiye Cumhuriyeti’nin daha hesap verebilir ve şeffaf olması beklenirken verilen yanıtın gerçekleri yansıtmadığı da basından takip edilebilen geçmiş haberlerle açıkça ortaya konulabilir” ifadelerini kullandı.

Soru önergesi verildi
Konuyu Meclis gündemine de taşıyan Çıray, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yanıtlanması için TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Çıray şu soruların yanıtını istedi: “Gezi olaylarında yaşamını yitiren, yaralanan, sakat kalan çok sayıda vatandaş varken gönderilen raporda neden bunlar yer almadı? Gönderilen rapor kimler tarafından hazırlandı? Bu raporun hazırlanmasında hangi kaynaklardan ve kurumlardan bilgi alındı? Bu raporu hazırlayarak bakanlığınıza eksik bilgiler veren ve yanıltılmaya neden olanlar konusunda bir adım atılacak mı? Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’ne Gezi olaylarıyla ilgili olarak gönderilen raporda diğer olaylardan ve soruşturmalardan söz dahi edilmemesi bunların üstünün resmi olarak kapatıldığı anlamına mı geliyor?”