Gıda terörü nasıl önlenir

Türkiye terörün her türlüsüyle boğuşuyor.

PKK terörü, trafik terörü ve en önemlisi gıda terörü.

Son bir ayda yapılan denetimlerde on binlerce sahte, bozulmuş ve sağlığa zararlı maddeler içeren gıda maddesi tespit edildi.

Bunlar en az diğer terör kadar tehlikeli.

Öldürüyor, süründürüyor.

Türkiye yıllardır gıda terörü ile boğuşuyor ama hiç mesafe alamadı. Son haber Bursa'dan geldi.

4 hastanenin yemeğinde at eti bulunmuş.

Bu hastanede at etinden yapılmış kuru fasulyeyi yiyenler yine şanslı. Bu fasulyede eşek, domuz ve hatta köpek eti bile olabilirdi.

Bu ülkede gıda teröristleri dönemin başbakanına bile eşek eti yedirdiler. Kaldı ki sıradan vatandaşlara neler neler yedirirler.

Dönemin Bakırköy Belediye başkanlık görevini sürdüren rahmetli Dr. Yıldırım Aktuna bölgesindeki gıda şirketlerini denetlemişti.

Lahmacunda kedi eti, kızartma yağında makine yağı başta olmak üzere iğrenilecek şeyleri ortaya çıkartmıştı.

Mesela Bakırköy meydanında bir lahmacun fırını et yerine her türlü hayvan kullanıyordu. Aktuna, 3 kez bu iş yerini kapattı ama adamlar başka semtte devam etti.

Gıda teröründe sorun cezalar

Hileli ve insan sağlığına zararlı gıda maddesi satana 16 bin lira ile 50 bin lira arasında ceza veriliyor. Bu ceza adamlar için sadece bir günlük kazanç.

Gıdada hileye başvuran firmalar kapatılmalı. Firma sahibi teşhir edilmeli ve mutlaka hapis cezası verilmeli. Hapis cezası paraya çevrilmemeli.

Bir başka çözüm ise gıda şirketlerinin çok sıkı denetlenmesi.

Bakanlık bir şirketi denetliyor ve o şirketin insan sağlığına aykırı ürün sattığını aylar sonra belirleyip teşhir ediyor.

Mesela zeytinyağına tonlarca ucuz tohum yağı katan kişi elindeki hileli ürünü bitiriyor biz ondan sonra öğreniyoruz.

Nitekim son listede de öyle oldu.

At eti ile yapılan köfteleri millete yedireli 6 ay olmuş o firmayı biz yeni öğreniyoruz. Yani 6-7 ay yiyen yediği ile kalıyor.

Kontrolsüz fiyat artışı

Sahte ürünlerin bu kadar yaygınlaşmasının bir başka nedeni ise fiyatlardaki manipülatif yükseliş. Etin kilosu Avrupa'da 10 Euro yani 33 lira iken bizde 50 lira olursa elbette kötü niyetli insanlar hasta atları ve eşekleri toplayıp lokantalara ucuz et diye satacaktır. İstanbul'da bir çok lokanta daha ucuz olduğu için kaçak et almakta. Bunu herkes biliyor. Kamyonlarla bazı kişiler lokantalara kaçak et dağıtımı yapıyor. Bu etlere talebin tek nedeni var, daha ucuz olması.

Tıpkı içki ve sigara fiyatlarının artması ile sahtelerinin çoğalması gibi bir olay bu.

Yazarın Diğer Yazıları