Genellikle karikatürlerde görülen mutlu maskenin altındaki mutsuzluk nedir?

Genellikle karikatürlerde görülen mutlu maskenin altındaki mutsuzluk nedir?
Maskeli depresyon, gülümseyen depresyon adı verilen mutlu görünüp aslında mutlu olmama durumu aslında psikolojik bir rahatsızlık. Peki bu durumun bir tedavisi var mı?

WebTekno''dan alınan bilgilere göre; her 4 kişiden 1''in görülen gizli depresyon gözlemleniyor. Gizli depresyonun en anlaşılabilir yönü kişinin yüz ifadesinde bir hüzün belirtisi yoktur ancak sahte bir gülümseme mevcuttur (bkz. aşağıdaki fotoğraftaki kişi).

Gizli depresyonu olan kişi psikolojik anlamda iyi görünebilir, gündelik işlerini yapıp bütün gün neşeli olabilir. Bu yüzden etrafındaki insanlar onun depresyonda olmadığını sanır, hatta kişinin kendisi de bu durumun farkına varamayabilir. Kişi iç dünyası kan ağlıyor olsa dahi bunu dışa yansıtmayabilir veya bir olaya gülümsemesine rağmen gerçekten mutlu hissetmeyebilir.

PSİKİYATRİST YERİNE FARKLI DOKTORLARA GİTMEYİ TERCİH EDERLER

Çünkü dermatolojik sorunlar, mide-bağırsak sorunları, cinsel sorunlar görülür ve baş, boyun, sırt, eklem ağrıları gibi kronik ağrıları ortaya çıkar. Ağrıların nedeninin psikolojik olmadığı sanılır, oysa kökeninde bu vardır.

Depresyondaki kişinin beyninde serotonin hormonu azalır, bu da ağrı duyumunu artırır ve daha rahatsız edici ağrılar, sızılar ortaya çıkar. Psikolojik olma ihtimali göz ardı edildiği sürece uzun yıllar bu ağrılarla devam etmek zorunda kalınabilir.

Vücudunuzda çıkan sivilcenin fazla yağ tüketiminden kaynaklandığını düşünüp aslında stresli olmanızdan dolayı olduğunun anlaşılması gibidir. Bu yüzden beyindeki kimyasal değişikliklerin etkisi göz ardı edilmemelidir.

NORMAL DEPRESYONUN BELİRTİLERİ İSE ŞUNLARDIR

Hayattan keyif alamama

İştah bozuklukları

Değersiz hissetme

Kararsızlık

Konsantrasyon eksikliği

Unutkanlık

Motivasyon eksikliği

Karamsar düşünce

Geçmişteki olaylara takılmak

Kendini suçlama

Cinsel işlevde bozukluk

Uyku bozuklukları

Gizli depresyonda ise bedensel işlev bozuklukları daha yaygındır. Duygularını ifade etmekte zorlanan kişilerde daha fazla karşılaşılır. Duygular baskılanıp ifade edilemezse sizin yerinize bedeniniz konuşmaya başlar ve söz konusu sorunlar ortaya çıkar.

Ayrıca gizli depresyonda majör depresyonun aksine uykuda, iştahta ve cinsel istekte artış görülür.

İlgili Haberler