Göçmen çocuklar için Trump’a dava

Göçmen çocuklar için Trump’a dava
ABD’de Trump yönetiminin göçmenler üzerindeki yıkıcı etkileri sürüyor. Meksika sınırında hala çocuklarından ayrılmış ailelerin olduğu belirtilirken, hukukçular çocuklarından ayrılan aileler için harekete geçti.

Serkan TALAN / Yeniçağ

ABD’de Trump yönetiminin göçmenler üzerindeki baskı ve kötü davranışları etkisini göstermeye devam ediyor. Hükümetin Meksika sınırına gelen göçmenlerin çocuklarının ailelerinden ayırma girişimi tepki çekmiş ve daha sonra bu konuda geri adım atılmıştı. Daha önce sınırda 2 bin 300 çocuğun ailelerinden ayrıldığı açıklansa da bu rakamın gerçeği yansıtmadığı belirtiliyor.

Ayrıca ABD medyasında çıkan haberlerde sınırdaki 416 çocuğun hala ailelerinden uzakta olduğu belirtiliyor.

‘TRAVMATİK ETKİLERE SEBEP OLACAK’

ABD’de göçmenler üzerine çalışan psikologlar ailelerinden ayrılan çocuklar konusunda uyarıda bulundu. Yapılan uyarıda çocukların ailelerinden ayrılması sebebi ile travma geçirebileceği ve bu durumun yıkıcı etkilere sebep olacağının altı çizildi.

ABD Psikoloji Derneği CEO’su Arthur Evans Jr, Başkan Trump’a daha önce yazdığı bir mektupta, Meksika sınırındaki çocukların ailelerinden ayrılmasının yıkıcı etkileri olabileceğini ve bu uygulamanın son bulması gerektiğini söylemişti.

GÖÇMENLER İÇİN DAVA

ABD’de bir grup avukat, hükümet aleyhine federal dava açtı. Açılan davada hükümetin göçmen politikalarından ötürü pek çok ailenin kötü etkilendiği ve travma geçirdiği belirtildi. Açılan davada hükümetin çocuklarından ayrılan ailelere tazminat ödemesi gerektiği ve bu çocukların bir klinikte psikolojik tedavi görmesi için fon sağlanması talep edildi.

Davayı açan avukatlardan Howard Cooper İngiliz Guardian gazetesine yaptığı açıklamada Trump yönetiminin göçmen politikalarından en çok çocukların zarar gördüğünün altını çizerek, çözümü hukuk yolu ile aradıklarını söyledi.

Davada 2 ailenin tanık olarak dinleneceği öğrenildi. Guatemala’dan gelen ailelerden biri çocuklarından 36 gün boyunca ayrı kalırken, diğer ailenin ise ülkedeki suç örgütlerinden canını zor kurtararak ABD’ye iltica başvurusu yapmak için geldiği öğrenildi.

ABD’de Trump yönetimi, Meksika sınırına gelen göçmenlerin çocuklarının ayrı bir merkezde toplanmasına karar vermişti. Söz konusu uygulama ile binlerce çocuk ailesinden ayrılmıştı. ABD kamuoyunda başlayan tartışmalardan sonra uygulamaya son verilmiş ve çocukların ailelerine iade edildiği açıklanmıştı.