Gönül sultanlarının ışığında üç gün...

Gönül sultanlarının ışığında üç gün...
Bir medeniyet projesi olan Bilgeler Zirvesi’nde, ortak noktalardan hareketle yol almak gerektiği vurgulandı

Türk Dünyasının ortak değerler etrafında birleştirme projesi çerçevesinde yapılan Bilgeler Zirvesi sona erdi. Ve bir de sonuç bildirgesi yayınlandı. Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında yer alan “Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi” kapanış töreni, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre Merkezi’nde yapıldı. Törene, Vali Güngör Azim Tuna, ESOGÜ Rektörü Prof.Dr.Hasan Gönen, İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, yurtiçi ve yurtdışından gelen akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı. “Bilgelerimizin bize çizdiği yol ve onların ışığı altında tekrar kucaklaşmak için fırsatları değerlendirmeliyiz. Barışa ve huzura dünyanın ihtiyacı var” diyen Vali Tuna, etkinliğin kapanışında yaptığı konuşmada, böyle bir etkinliğin gelecek yılda düzenleneceğini ve buna seve seve katkı vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Hızla değişen ve gelişen, sınırların rahatlıkla değişebileceği bugünün dünyasında yeni bir medeniyet hamlesi yapmanın güzel olacağını ifade eden Vali Tuna, sözlerine şöyle devam etti:
 “Medeniyetimizin inşasındaki güzellikleri, değerlerimizi keşfedelim. Farklı bir dönemdeyiz ve farklı bir nesiliz. Bir-iki nesil sonra sahip olduğumuz her şeyi kaybetme riski olan bir devirden geçiyoruz. Bu zirveyi büyük bir kazanım olarak kabul ediyoruz. Bundan sonra ne yapılabileceği konusunda birilerinin öncülüğüne ihtiyaç var. El birliği, güç birliği ve bir ortak akılla, konularına hâkim insanların rehberliğinde, koordinasyonunda işler yapmamız gerekiyor. Birbirimizi sevmekten başka çaremiz yok. Bilgelerimizin bize çizdiği yol ve onların ışığı altında tekrar kucaklaşmak için fırsatları değerlendirmeliyiz. ” 

Türk dünyası bilge insanları 
ESOGÜ Rektörü Prof.Dr.Hasan Gönen de, Türk dünyasını teşkil eden bilge insanları böyle güzel bir programda ESOGÜ’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 26 Mayıs’ta başlayan etkinlikte 200’ü sözlü, 23’ü poster olmak üzere toplam 223 bildiri sunuldu. Bu yıl Türk bilgeleri içinde şu şahsiyetler tebliğ konusu idi: Abdülhakim Arvâsî, Abdülkadir-i Geylânî, Ahî Evran, Ahmed Yesevî, Ahmed-i Hânî, Ali Şîr Nevâî, Aliya İzzet Begoviç, Aziz Mahmud Hüdâyî, Bahâeddin Nakşibend, Bahtiyar Vahapzade, Bedîüzzaman Said Nursi, İmam Ca’fer-I Sâdık, Ebü’l-Leys Es-Semerkandî, Edib Ahmed Yüknekî, Erzurumlu İbrâhim Hakkı, Gaspıralı İsmail Bey, Hacı Bektaş-I Velî, Hasan Harakanî, İmâm-I Âzam, Kâşgarlı Mahmud, Mehmed Âkif Ersoy, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Mevlânâ Hâlid-İ Bağdâdî, Mûsâ Cârullah, Nâbî, Pîr Sultan Abdal, Sadreddin Konevî, Sarı Saltuk, Seyyid Yahya Bakuvi, Şeyh Galib, Yûnus Emre...