ABD’den Ankara’ya Suriye ayarı

ABD’den Ankara’ya Suriye ayarı
ABD’den Ankara’ya Suriye ayarı

Kerry’den isyancılara: Esad’la görüşün Wilson: Türkiye’nin politikası hasmane

Kerry’den isyancılara: Esad’la görüşün

 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’de lider Beşşar Esad’ın da yer alacağı bir geçiş sürecini dışlamayarak, “Esad ile muhaliflerin bir an evvel masaya oturduğunu görmek istiyoruz” dedi. Kerry’nin, Rusya’nın çözüm için gündemde tuttuğu Cenevre Protokolü’nü hatırlatması dikkat çekti. Norveçli meslektaşı Espen Barth Eide ile basın toplantısında konuşan Kerry, “Herkes ölümlere son vermek istiyor. Ve Esad ile Suriye muhalefetinin, Cenevre Protokolü çerçevesinde masaya oturduğunu görmek istiyoruz” dedi. Kerry sözlerine, “Bunu yapabilmek için Esad’ın ateş etmekten vazgeçmesi, Suriye muhalefetinin de işbirliği yaparak masaya gelmesi gerekiyor” diye devam etti. Suriyeli isyancılar, diyalog için Esad’ın görevi bırakması şartını öne sürüyor.
Fransa ve İngiltere, AB’nin onayı olmaksızın Suriyeli isyancı teröristlere silah vermeyi kararlaştırdı. Buna ilk tepkiyi veren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’de muhaliflerin silahlandırılmasının uluslararası hukuku ihlal edebileceği uyarısında bulundu.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile ortak basın toplantısı düzenleyen Lavrov, “Uluslararası hukuk, hükümetlere bağlı olmayan aktörlere silah temin edilmesine izin vermez” dedi. Lavrov, Suriye’de süren krizin diplomatik yolla çözülebileceğini belirterek, çözüm bulunmadan Esad’ın görevden ayrılması durumunu gündeme getirmeyeceklerinin altını çizdi.

 

Wilson: Türkiye’nin politikası hasmane

 

Türkiye-ABD ilişkilerinde pembe tablo çizen eski ABD elçisi Wilson, “Ama Suriye, Irak, İran ve İsrail konuları iyi gitmiyor” dedi

 

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi, CIA ajanı Ross Wilson: Türkiye ve ABD ilişkileri tarihindeki en iyi dönemini yaşıyor. Ama ilişkilerin çok iyi gitmediği konular da var, Suriye, Irak, İran ve İsrail gibi. Bunlar önümüzdeki 12-15 ay içinde daha da sorunlu hale gelebilir “ diyerek, AKP hükümetine hem övdü hem de eleştirdi. Wilson, Batı ile bir diğer anlaşmazlık konusu olan Kıbrıs için de ” Kıbrıs meselesinin çözümü için harekete geçerek, Doğu Akdeniz’de yeni barış, istikrar ve refah rejimini biçimlendirmeye yardımcı olabilir “ diyerek yol gösterdi. Türki Amerikan Kongresi’nde düzenlenen Türkiye oturumunda konuşan Wilson, en üst düzeyde diyalogların olduğunu belirtti.

 


Hasmane politika

 


Wilson, Suriye’deki durumun Türkiye, ABD ve diğer müttefikler için tehlikeli hale geldiğini söyledi. ABD’deki üst düzey yetkililerce, Türkiye’nin Suriye politikasının keskin ve hasmane göründüğünü kaydeden Wilson, Washington’daki insanların ABD’nin pozisyonuna yönelik şikayetlerden hoşlanmadığını söyledi. İki ülke arasında çok iyi olmayan ikinci konunun Irak olduğunu ifade eden Wilson ABD’nin, enerji ihtiyacının Ankara’yı bazen sorumsuz davranmaya ittiği ve bu hareketlerin Irak hükümetinin yıkılmasına yol açabileceği düşüncesinde olduğunu, Ankara’nın ise ABD’yi Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’yi çok fazla tuttuğu görüşünde olduğunu savundu. İlişkilerinin çok iyi olmadığı bir diğer konu olan İran’ın aslında 2010’dan bu yana çok fazla iki ülke arasında görüş ayrılığı yaratmadığını, ABD ve AB’nin İran’a yönelik yaptırımlarının Türkiye’yi olumsuz etkilediğini belirten Wilson, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki bozulmayı da diğer bir sorun olarak nitelendirdi.