Google'da çalışan uzmanlar zaman kristali oluşturdu

Google'da çalışan uzmanlar zaman kristali oluşturdu
Google bu sefer ilgi çekici bir haberle gündeme geldi. Geniş bir araştırma ekibi teknoloji devinin laboratuvarlarında maddenin kararsız bir hali olan zaman kristalini deneysel olarak oluşturduklarını ileri sürdü. 

İnsan algısını değiştirecek

İlk olarak zaman kristallerinin ne olduğundan bahsedelim. Şimdiye kadar maddenin kararlı halini gördük ve bilim insanları da kararlı hali inceledi. Fakat 2012 yılında Frank Wilczek tarafından zaman kristali teorisi ortaya atıldı. Zaman kristalleri maddenin kararsız hallerinden biri. Bununla birlikte en düşük enerji seviyesinde bile hareket etmeye devam ediyorlar. Bilim dünyası zaman kristallerinin insan algısını değiştireceğini belirtiyor. 

Quanta Magazine''de yer alanlara göre zaman kristallerinin var olması mümkün. Stanford, Princeton ve farklı yerlerden birçok bilim insanının bir araya gelmesiyle oluşturulan bir araştırma ekibi, Google''ın kuantum hesaplama laboratuvarlarında zaman kristalleri üzerinde çalıştı. Yaptıkları çalışmanın önbaskını da paylaştılar.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre, yayınlanan yeni makaleye göre araştırmacılar ilk kez bir zaman kristalini deneysel olarak ispat etmeyi başardı. Quanta, birçok araştırmacının ilk kez zaman kristali oluşturduğunu veya gözlemlediğini iddia ettiğini belirtiyor. Söz konusu keşif, kuantum bilişimi için derin etkilere sahip olabilir.
Çalışmanın ortak yazarlarından Roderich Moessner yaptığı açıklamada, sonucun şaşırtıcı olduğunu ve termodinamiğin ikinci yasasından kaçınabildiklerini söyledi.

Bununla birlikte çalışmaya şüpheyle yaklaşan bilim insanları var. Sonuç olarak söz konusu zaman kristali çalışmasının incelenmesi ve onay alması gerekiyor.