Göz tedavisinde yanlış damla kullanımına dikkat edin!

Göz tedavisinde yanlış damla  kullanımına dikkat edin!
Göz damlalarının yanlış kullanımı, hem körlüğe hem de tedavi süreçlerinin uzamasına neden olabiliyor.

 Avrupagöz Merkezi göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Kadircan Keskinbora, göz damlası kullanırken dikkatli olunması gerektiğine işaret ederek “Göz damlalarının yanlış kullanımı körlüğe kadar varabilen, ciddi görme kayıplarına neden olabilir” dedi.
Göz damlasının bilinçsiz ve yanlış yöntemle kullanımının, tedaviyi olumsuz etkilediğini ifade edens Keskinbora “Doğru tedavi için damlanın göz içerisine damlatılması ve bir süre gözün açık tutulması gereklidir. Çünkü, damla göz içerisine nüfuz etmezse, yeteri kadar etkili olmayacaktır. Ayrıca, ilaç damlatıldıktan sonra göz hemen kapatılırsa gözdeki damla dışarıya akacağından, yine olumlu sonuca varılması gecikebilir” dedi.

Katarakta neden oluyor
Keskinbora, diğer ilaçlarda olduğu gibi göz damlalarında da bazen yan etkiler görülebileceğinin altını çizdi. Özellikle önerilen damlalarda kullanıma uygun davranılmadığında riskin artacağını belirten Prof. Dr. Keskinbora, “Kortizonlu damlaların uzun süre kullanılması göz tansiyonunun yükselmesine ve katarakt oluşmasına neden olabilir. Buna bağlı olarak doktorun önerdiği kullanım şekline uyulmalı ve takibi kesinlikle izlenmelidir” dedi.
Mutlaka uzmana danışın
Yapılan bir diğer yanlışın ise damlaların rastgele kullanılması olduğunu belirten Prof. Dr. Keskinbora, “Bu durum tamamen görme kaybına yol açabileceği gibi, ayrıca bazı kornea hastalıklarında kullanılan kortizonlu damlalar rastgele kullanıldığında göz tabakasını delebilir ve hızlı göz tansiyonu gibi hastalıklarada neden olabilir. Bu yüzden tedavinin mutlaka uzman göz hekiminin kontrolunda gerçekleşmesi gerekir” dedi.

Etkili tedavi için bunlara dikkat!...
Prof. Dr. Keskinbora, damlaların günde kaç defa kullanılacağı ve hangi saatlerde damlatılacağının önemine de dikkat çekti. Keskinbora, “Damlalar damlatılmadan önce el hijyenine mutlaka özen gösterilmelidir. Damla, başın arkaya doğru eğip ve gözün alt kapağını hafifçe aşağı doğru çekilmesiyle oluşan cebe damlatılır. Verimli tedavi için damlanın gözün içine tam olarak girmesi ve damla uyguladıktan sonra bir süre gözün açık bırakılması gerekir. Eğer birden fazla göz damlası kullanılıyorsa damlalar arasında en az on dakika süre olmalıdır” bilgisini verdi . Özellikle glokom hastaları ve kontakt lens kullanıcılarının daha dikkatli davranması gerektiğini belirten Prof. Dr. Keskinbora, “Glokom hastaları damla damlattıktan sonra göz pınarlarına parmakla 1 – 2 dakika baskı uygulamalıdır, bu sayede damlanın gözyaşı kanalına girmesine engel olurlar, hem de yan etki riskini azaltmış olurlar” dedi.