Gözler Çankaya'da!

Gözler Çankaya'da!
Yüksek Askeri Şura, bugün Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanacak. Daha önce Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’ndaki “Çakmak Salonu” nda yapılan “çok gizli” nitelikli şura toplantısı bu kez Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilecek.

Toplantıya Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da ilk kez katılacak. İlk defa Çankaya Köşkü’nde yapılacak toplantıda, TSK’daki terfi ve atamaların yanı sıra Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi de tüm ayrıntılarıyla ele alınacak. YAŞ’ta ihraç kararı olanmayacak. İktidar, TSK’dan ihraçları Olağanüstü Hal Kanunu’na dayanarak gerçekleştiriyor. Toplantıda, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ve kuvvet komutanları tam kadro yer alacak.

Mendi’nin yerine Yaşar

YAŞ üyesi Org. Akın Öztürk, FETÖ’nün darbe girişimi dolayısıyla açılan soruşturma kapsamında tutuklanması nedeniyle  toplantıya katılmayacak. Darbe girişiminin ardından yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle GATA’da tedavi altına alınan Jandarma Genel Komutanı Org. Galip Mendi’nin de Şura toplantısına katılamaması gündemde. Tedavisi süren Mendi’nin yerine toplantıya Jandarma Genel Komutan vekili Korg. İbrahim Yaşar’ın katılması öngörülüyor. Böylelikle Türk Silahlı

Kuvvetleri kadrolarındaki orgeneral ve oramirallerin katıldığı Yüksek Askeri Şura toplantısında 2 korgeneral yer alacak. Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki terfi ve atamaların kararlaştırılacağı Şura’nın en önemli gündemini ise FETÖ’nün darbe girişimi oluşturacak. Toplantıda Fetullahçı Terör Örgütü’nün TSK’da yapılanma çalışmaları da ele alınacak. Şura toplantısında darbe girişimiyle ilişkili olduğu iddia edilen 100’ü aşkın general ve amiral ile bini aşkın subay ve astsubayın durumuna ilişkin karar verilmesi beklenmiyor. Görev süreleri dolmayan Genelkurmay Başkanı Org. Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Çolak ve Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Ünal’ın teamüller gereği görevlerine devam etmesi bekleniyor. Ancak FETÖ’nin darbe girişiminin ardından komuta kademesinin durumu şuranın merak edilen konularının başında yer alıyor. Ayrıca Başbakan Yıldırım’ın Jandarma Genel Komutanlığının atama,sicil, eğitim de dahil olmak üzere

tamamıyla Bakanlığa bağlanacağını açıklaması üzerine Jandarma Genel Komutanlığına atama yapılıp yapılmayacağı da bir başka merak edilen konuyu oluşturuyor. Yüksek Askeri Şura’nın geçen sene gerçekleştirilen toplantısında görev süresi bir yıl uzatılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Bülent Bostanoğlu’nun görev süresi yeniden uzatılmazsa yerine Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele’nin atanması öngörülüyor. Daha önceki yıllarda 3 gün süren şura çalışmaları Başbakan Yıldırım’ın açıklamasına göre bu yıl bir günde tamamlanacak.