Merkez Bankası faizleri yükseltecek mi?

Merkez Bankası faizleri yükseltecek mi?
Merkez Bankası'nın faiz kararı bugün14.00'te açıklanacak. Yabancı kuruluşlar, ekonomistler faiz artışı bekliyor. Merkez Bankası'nın politika faizinde yapacağı olası değişikliğin yanında faiz oranlarında sadeleştirme yapıp yapmayacağı da merak ediliyor. Peki Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak?

TCMB, Naci Ağbal başkanlığında bugün Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı yapacak, karar bugün 14.00'te açıklanacak.

Döviz kurları da kredi faizleri de Merkez Bankası'nın faiz kararından etkilenecek.

NTV'de yer alan habere göre, Barclays, Goldman Sachs ve Deutsche Bank gibi kurumlar 475 baz puanlık faiz artışı beklerken, Türk Lirası krediler ve iç talep büyümesinde normalleşme olduğunu belirten Morgan Stanley 150 baz puanlık artışın yeterli olacağını belirtti.

Öte yandan Reuters'ın anketine göre Merkez Bankası'nın (TCMB) Naci Ağbal başkanlığındaki ilk toplantısında politika faizini 475 baz puan artışla yüzde 15'e yükseltmesi bekleniyor.

Katılımcılar TCMB'nin politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizinin yüzde 10.25'ten yüzde 15'e yükseleceğini tahmin ettiler. Bu durum hali hazırda gecelik faizlerin yüzde 14.75, ağırlıklı ortalama fonlama faizinin de yüzde 14.64 olduğu göz önüne alındığında pratikte sınırlı bir artırım anlamına gelecek. Ancak yine de piyasalar 19 Kasım'daki kararı, yeni ekonomi yönetiminin ilk önemli sınavı olarak görüyorlar.