Gripten korunmak için altın öneriler

Gripten korunmak için altın öneriler
Uzmanlar gripten korunmanın yollarından öncelikli olan ikisini belirledi: Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve uyku düzenine dikkat etmek

Kış mevsimimin kapıya dayanması üzerine uzmanlardan gribe karşı uyarılar gelmeye başladı. Özel Medline Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Kılçık, grip salgınından korunmanın yolunun, öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirmek ve uyku düzenine dikkat etmekten geçtiğini kaydetti. Dr. Arzu Kılçık, “Nezle ve gripte ortak olan belirtiler burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ve baş ağrısı, halsizlik, kas-eklem ağrıları, gözlerde sulanma ve ateştir. Nezleden farklı olarak gripte ateşin yüksekliği ve yakınmaların daha şiddetli hali görülür” dedi. Dr. Arzu Kılçık, gribin Kasım-Mart ayları arasında daha yaygın olmak üzere tüm yıl boyunca önemli sağlık sorunu olarak karşımıza çıktığını, daha çok yaşlılarda, kronik hastalığı olanlarda ve bebeklerde ise hayatı tehdit edebileceğini söyledi.

Alınabilecek önlemler

Gribin her yıl, çok fazla insanın ciddi olarak hastalanmasına neden olduğunu belirten Kılçık, “Sağlık Bakanlığı tarafından özel programlar yürütülerek gribin ülkemizdeki tipleri, yaygınlığı ve etkisi izlenmektedir. Elde edilen göstergelere göre 2015-2016 grip mevsiminin içerisinde bulunduğumuz haftaları itibariyle ülkemizde grip yavaş olarak başlamaktadır. Her ne kadar ülkemizde grip hastalığına dair olağan dışı bir durum oluşmamış olsa da yılın bu mevsiminde bazı önlemler almak hem sizin için hem de yakınınızdakiler için önemli” şeklinde konuştu.

Gribin birçok hastalığı tetiklediğini dile getiren Kılçık, “Grip sezonunda diyabet hastalarında ölüm oranı yüzde 5 -15 artmaktadır. Salgın sırasında astım nedenli ölüm oranları yüzde 19-46 artmaktadır. Gribe karşı alınacak en büyük önlemler ise başta hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır. Yüzeyler sık sık temizlenmelidir. Risk gruplarına grip aşısı uygulanmalıdır” dedi.