Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Güle güle ustam...

Bir büyük aktörü daha uğurladık...  Devlet Tiyatroları sanatçısı ve rejisörü, dostumuz, ağabeyimiz Ergin Orbey’i, 19 Temmuz Perşembe günü toprağa verdik.
Sanatçı ve rejisör kimliğini Devlet Tiyatrosu’nun kuruluş amaç ve ilkeleriyle birleştiren, bu kimlikle Türk tiyatrosuna ve sinemasına unutulmaz hizmetler veren Ergin Orbey, bir süredir Başkent Hastanesi’nde tedavi görüyordu.
1936 yılında İstanbul’da doğan Orbey, Kabataş Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra iki yıl İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro bölümünde okudu. Ankara Devlet Konservatuvarı Yüksek Bölümü’nden 1960-61 döneminde mezun olan sanatçı, aynı yıl Devlet Tiyatroları ailesine oyuncu ve yönetmen olarak katıldı.
70 yıllık sanat hayatını aralıksız ve başarılarla sürdüren Ergin Orbey, yönetmen, yönetici, aktör ve eğitimci olarak bir çok kurum, kuruluş, Devlet Tiyatroları, özel tiyatrolar ve üniversitelerde görev yaptı. 1978-79 yılları arasında Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü de yapan Orbey’in sahneye koyduğu oyunlardan bazıları;
 “Macun Hokkası”, “Karaların Memetleri”, “Leonce ile Lena”, “Dereye Vuran Gölge”, “Yerma”, “Simavnalı Şeyh Bedrettin”, “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım”, “Taranta - Babu’ya Mektuplar”, “Ferhat ile Şirin”, “Bir Şehnaz Oyun”, “Ayışığında Şamata”, “İstanbul Efendisi”, Kuva-yi Milliye “, “Asiye Nasıl Kurtulur?”, “Fehim Paşa Konağı 
Sanatçı Orbey, aktörlüğü ve yönetmenliğinin yanı sıra sinema filmleriyle bir dönem gençliğinin hafızasında kazınmıştı. Özellikle de Hababam Sınıfı’ndaki müfettiş rolüyle sevilen bir tipleme yaratmıştı. Hababam sınıfı (1975), Tosun Paşa (1976), Hababam Sınıfı Uyanıyor, Hababam Tatilde, Şaban Oğlu Şaban (1977) gibi filmlerin dışında yine bir çok film senaryosuna da imza atan Usta Orbey’in bu çalışmalarından bazıları ise şöyle :
“Mevlana (1973), “Yaşar ne Yaşar ne Yaşamaz”, “Boşver Arkadaş”(1974), “Delisin “(1975), “Belgelerle Kurtuluş Savaşı”(1981)
Yolun açık olsun Büyük Usta. Seni hiç unutmayacağız. Yaslı ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.



“Antigone” Makedonya’da başarıyla sahnelendi
İstanbul Devlet tiyatroları yapımı “Antigone”, Makedonya’nın Veles şehrinde bu yıl ikincisi düzenlenen “STOBI Antik Drama Festivali”nde ve Ohrid şehrinde düzenlenen “Ohrid Yaz Festivali”nde başarıyla sahnelendi.
Festivale katılan diğer grup oyuncularının ve Makedonya’lı sanatseverlerin ayakta alkışladığı oyun, Veles Belediyesi ve STOBI tarafından düzenlenen festivalin açılış oyunu olarak 14 Temmuz 2012 tarihinde STOBI Anfi Tiyatrosu’nda saat 21.00’de, 16 Temmuz 2012 tarihinde ise saat 22.30’da Ohrid Yaz Festivali kapsamında Ohrid kenti Grigor Prlicev Kültür Merkezi’nde seyirciyle buluştu.

Yazarın Diğer Yazıları