Güler: "Yeni bir siyasi çıkışa ihtiyaç"

Güler: "Yeni bir siyasi çıkışa ihtiyaç"
CHP eski İzmir Milletvekili Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, Milli Düşünce Merkezi’nin düzenlediği “Referandum ve Sonrası” konferansında 16 Nisan referandumuna dair değerlendirmelerde bulundu.

Hasan Çekiç

Milli Düşünce Merkezi’nin düzenlediği “Referandum ve Sonrası” konferansa konuk olan CHP eski İzmir Milletvekili Prof. Dr. Birgül Ayman Güler referandum sonuçlarını değerlendirdi. Meşruiyet tartışmasının devam ettiği referandum ardından yeni bir siyasi çıkışa ihtiyaç olduğunu belirten Güler, konuşmasında özetle şunları söyledi:

"AKP vatandan söz etti, bayraktan söz etti, lider Türkiye’den söz etti. Bizim simgelerimizi kullandı. Simgelerin hepsi benim de göğsümü kabartarak gideceğim simgeler ve sözler. Muhalefet bu kadar etkili söylemler geliştiremedi. Biz bir hedef gösteremiyoruz.

Barzani Başbakan Binali Yıldırım’ı ziyaret etti. Arkada Irak ve Kürdistan bayrağı vardı. Buna karşı kim ne dedi? Doğrusu bulunmaz karşı propaganda aracıydı. Tek millet ve tek devletten söz ediliyor, bu bayrak ne? Muhalefet yapıyormuş gibi görünen kesimler bunu yeterince dile getirmedi. Muhalefet için ciddi bir kozdu. Üstü örtüldü. Türkiye’de mevcut siyasi kurumlar göründükleri gibi değil."

"ÇÖZÜM BULABİLECEĞİMİZİ SANMIYORUM"

"Şimdi tencere tava sokak gösterileri orda burada görüyorum. Bunu olumlu karşılamıyorum.

Halkı satın alarak makarna verdi oyunu aldı var ya, bu değerlendirmeler bizi kısırlaştırdı ve hiçbir yere taşımadı.

Hile ile kalmak, halkı satın alarak haksız yere iktidarı işgal etmek ve gizli güçler tezi, bizi görevlerimizi yapmaktan alıkoyan kaçış noktaları haline getirdi.

Sosyal yardım devleti; toplumun en dibindeki en çaresiz insanları nefes alır hale getiriyor. Bunu eleştirmek yanlış.

AGİT’in ön raporunu okudum. Oralarda kendi sorunlarımıza çözüm bulabileceğimizi sanmıyorum. Ama böyle bir meseleyi AB ve ABD, Türkiye’yi bir şekilde NATO ile ya da NATO’suz müdahale etmek için fırsat kollayan küresel güçlerin eline veren olmamalıyız."

ERKEN SEÇİM KARARI

"TBMM önümüzdeki iki yıl adeta fabrika gibi çalışacak. 2 yıl içerisinde 2019’a doğru Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Bakanlar Kurulu ve TBMM, yani tüm devlet sisteminin bu kurallara göre, alt kurallara bağlanması, alt mevzuatın yapılması gerekiyor. Acaba iki yıllık süreyi iktidar doldurur mu?  Yüzde 51’in desteklediği bu anayasaya ait yasal değişiklikleri halktan yeterli destek alamadıklarından 2019’a kadar yapabileceğini sanmıyorum. Bizim, erken seçim kararını aklımızda tutup hazırlıklarımızı buna göre yapmamız gerekir.

Parlamentoda muhalefetten bir şey beklemek çok anlamlı görünmüyor. Türk milleti kendi derdine kendisi sahip çıkacak. Ne yapılabilir? Bir kere bir siyasi çıkış hazırlama zorunluluğumuz var. O siyasi çıkışı hazırlamak üzere buna katkısı da olacak şekilde, 2 yıllık gelişmeleri birebir izleyecek, kamuoyunu doğrudan bilgilendirecek, gerektiğinde protestosunu organize edecek ve inşallah bazı şeylerden de vazgeçirecek bir yapı. Bu nasıl olabilir? Bir siyasi örgütlenmeden söz ediyorum. Yalnızca akil adamlardan oluşacak bir yapıdan söz etmiyorum. Ama mutlaka kamuoyunun bildiği, güvendiği ve bir beklentisine cevap vereceği kimselerin ön cephede olacağı bir “İzleme Komitesi“nin yani bir siyasi hareketin oluşturulması gerekiyor."