Gümrük kapıları Ankara’dan izlenecek

Gümrük kapıları Ankara’dan izlenecek
Kaçakçılığa karşı, TIR’lar için liman ve sınır kapılarına yeni x-ray cihazları yerleştirilecek. Görüntüyü yerinde inceleyen gümrük operatörü denetimi kusurlu bulunursa, ceza alacak

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca sınır kapılarında kaçakçılığın önüne geçilmesi amacıyla başlatılan çalışma çerçevesinde, gümrük kapılarında x-ray cihazlarından geçen bütün görüntüler, Ankara’da bakanlığın komuta kontrol merkezinden izlenerek denetlenebilecek. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, gümrük kapılarında hem güvenli hem de hızlı hizmet vermek için yoğun bir çalışma içinde olduklarını söyledi.

x-ray aramaları

Sınır kapılarında bazı araçların, x-ray cihazlarına yönlendirilerek ayrıntılı aramadan geçirildiğini anlatan Canikli, “Bu işi yapanlar teknolojinin her türlü imkanlarını kullanıyorlar. Hangi periyotta, hangi sıklıkta, hangi oranda, hangi araçların x-ray cihazına yönlendirildikleri noktasında bilime dayalı yöntemler kullanılıyor” diye konuştu.  Nurettin Canikli, kaçakçılık olaylarında insan faktörünün de etkili olduğuna işaret ederek, her ne kadar önlemler alınsa da mevcut sistemle kaçakçılığı istenilen seviyelere indirmenin zor göründüğünü kaydetti. Bu konuda ellerinde yeterli derecede verinin bulunduğunu dile getiren Canikli, olayı kökten çözmek için genel, genişçaplı ve bütün işlemleri denetim altına alan bir sistemi devreye sokmak gerektiğini ifade etti.

İhale açılacak

Bakan Canikli, gelinen seviyenin bu tür projelerin uygulanmasına imkan sağladığını belirterek, şöyle konuştu:  “Belki 10 yıl önce böyle bir projenin uygulanması mümkün değildi ama bugün mümkün. Çünkü bugün bir x-ray cihazı saatte 80 TIR’ı tarayabiliyor. Dolayısı ile teknolojinin ulaştığı seviye, artık bütün TIR’ların ve konteynerlerin x-ray cihazları ile taranmasına imkan sağlıyor, biz de bunu kullanmak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımızı tamamladık, hangi limana, hangi kapıya ne kadar x-ray cihazları yerleştirilecek, nokta nokta hepsini belirledik.” Sistemin kurulması yönünde teknik şartnamelerin tamamlandığını ve gelecek günlerde ihaleye çıkılacağını anlatan Nurettin Canikli, söz konusu düzenlemenin, gümrük kapılarında hem hızlı, hem de güvenli işlemlerin yapılması noktasında “reform” niteliğinde olduğunu vurguladı.