Güneşte fazla kalmış Fransızlar!

Futbolun Rusya macerası sona erdi. Fransa, 21. Dünya Şampiyonası'ndan ikinci defa apolet takarak çıktı. "Deschamps"dan bir şey olmaz yorumu yapanlar, şiştiler. Bırakın bizim otorite geçinenleri, ünlü dünya markaları da rezil olup kaldılar.

Sona bırakmam gerekeni baştan yazacağım; "Bu, eski kölelerin zaferidir". Mali'den, Yeşil Burun Adaları'na kadar kim varsa, başarı onlarındır.

Ekranlardaki maç tekrarlarına dikkat edin, gerçeği göreceksiniz. Eski sömürgelerin üçüncü nesli Fransız futbol tarihinin önemli zaferlerinden birini kazandı. Kadrodan Griezmann'ı çıkarın tek bir "saf kan Fransız" bulamazsınız. Ötekilerin tamamı bizim eski otobüs şirketleri gibi; "Öz Fransız, En Hakiki Fransız, En Gerçek Fransız".

Her futbol başarısızlığında ise fatura "bu devşirmelere çıkarılır". Şimdilik muhalefetin sesi kısılmış oldu.

En çok da golcü Giroud'ya takıldım. Kadrodaki ender beyazlardan. Deschamps, ona 80 dakika nasıl tahammül etti çözemedim. Gösterdiği performansla hak ettiği tek şey; "Cyrano De Bergerac" rolü.

Magazini bol

Luzhniki Stadı'nın şeref locası, bugüne kadar izlediğimiz turnuvalar içinde en zengin magazin kaynağı oldu. FIFA Başkanı İnfantino en popüler kişilikti. İki finalist ülkenin başkanları bir yana gerçek ev sahibi Putin'i de yamacına oturtmuştu. Hatta Bayan Macron da oradaydı. O locanın ve kupa töreninin yıldızı kesinlikle Hırvat başkandı. "Kilise yıkılsa, şapel kalır" örneği bu bayan önüne çıkan tüm erkeklere sarılıp öptü. Herhalde gençliğini hatırladı. Eğer "iktidar ömrü yeterse" Katar'da da assolist olması kesin.

Pirana hakem

Hakem Nestor Pitana için de bazı notlar düşmek istiyorum. Ülkesi Arjantin'de lakabı Pirana Balığı. Bu, yönettiği maçlardan dolayı verilmedi. Vurdulu, kırdılı filmlerden dolayı verildi. Ayrıca Güney Amerika'nın ünlü dizilerinin başrol oyuncusu. Bu konuda uzman Cengiz Semercioğlu'na tavsiyem, bir göz atması!

Boşa kürek

Kimi ekranlar Zagreb'e de adam yollamıştı. a Spor adına Hakan Gündoğar ile TRT'den Barış Yurduseven görevlendirilmişlerdi. Kupayı kaybeden Hırvatlar şakayla karışık intikamlarını bizimkilerden aldılar. Barış'ın bu kadar tepki vermesini çözemedik. Lyon ve Paris'tekiler rahattı. Ancak, TRT'nin bir başka Levent'i iki kelimeyi toparlamaktan acizdi.

Madem yayıncı kuruluşa kadar geldik, devam edelim. Şimdi yazacaklarım kimseyi incitmesin. Nasıl kendimi eleştirebiliyorsam, onlara da bazı uyarılarda bulunacağım.

Öncelik Levent Özçelik'in. İkili anlatımlarda zaman zaman arkadaşını dinlemiyor. Hatta cevap vermediği anlar hayli fazla. Geçmiş şampiyonalarla ilgili lüzumsuz detaylara daldı. Kafaları karıştırdı. İsim hataları ise hayli fazla oldu. Hele Mbappe ile Pele kıyaslaması saçmalıktı. Bu işler "Ben söyledim"le olmaz!

Sesi yok

Hünkar Mutlu, çalışkan ve araştırmacı. Ne yazık ki "maç anlatım sesi"ne sahip değil. Bu özellik mesela Erdoğan Arıkan'da mevcut.

TRT'nin kapanış bölümüne, emeği geçenleri alma fikri güzeldi. Fakat, tam 36 gün kahrı çeken spor koordinatör yardımcısı Hakan Altürk'ün kadraja sokulmaması hataydı. Eğer yayınlarda başarı varsa tamamı ona ait. Bari ben tebrik edeyim. Böylece Mehmet Buğra Şahin'in kısa övgüsüne katkım olur.

TRT Spor ekibine şampiyona için vereceğim not 7.5 üzerinden 8. 2022'de organizasyonda daha iyi olacaklarından şüphem yok.

***

Ekranların cici kızı Simge Fıstıkoğlu'nun "Şimdilik" notuyla NTV'ye veda ettiğini öğrendim. Gerekçesi 4.5 aylık hamile olması. Kendisine sağlıklı ve hayırlı doğumlar diliyorum. Sadece bir konuyu merak ettim. Simge evleneli o kadar oldu mu?

...

HÜZÜN PROGRAMI

TRT Müzik'te önce Nağmeler vardı. Tamamı Türk Sanat Müziği'nden oluşan. Daha sonra radyo sanatçıları konseri başladı. Üç önemli şef solist pozisyonundaydı. Cemile Karabulut, Hasan Eylen ve Vedat Kaptan Yurdakul. Yurdakul içinde eda kelimesi geçen bir şarkıya başladı. Sözlerde sıra edaya gelince eliyle Eda Ersoy'u gösterdi. Doğrusu çok hoştu. TSM akışı sırf bununla kalmadı. Daha sonra Alaturka Geceler'i izledik. Anlayacağınız TSM severler için muhteşem bir akıştı, diyebilirim.

Arada sunucu Derya Kaya'nın Avni Anıl'a rahmet okuması beni hüzünlendirdi. Çünkü Kaya da kısa süre önce Hakk'a yürümüştü. Bazen böylesi bant programlar insanı hüzünlendiriyor. Ben de her ikisine birden rahmet dilerim.

...

GÜNÜN SÖZÜ

En büyük zafer, insanoğlunun kendi kendisine hâkim olmasıdır. Platon

Yazarın Diğer Yazıları