Güneşten elektrik elde eden kumaş

Güneşten elektrik elde eden kumaş
Central Florida Üniversitesi’nden bilim insanları güneşten enerji elde ederek ,depolayabilecek ve tekstil olarak dokunabilecek iplikçikler geliştirdi.

Geleceğe Dönüş 2 filminden ilham alan araştırmacılar , böylece montlar gibi elbiseleri güneş enerjili bataryalara dönüştürerek, kendi kendine enerjilerini karşılayacak hale getirebilir. Bu teknoloji sayesinde giyilebilir teknolojiler geliştirilerek askerlerden, şarj bağımlısı gençlere kadar herkesin enerji ihtiyacı karşılanabilir. “Geleceğe Dönüş filmi benim motivasyonumdu. Eğer kendi kendini şarj edebilen elbise veya kumaşlar üretebilirsem bu filmi gerçek hayata geçirebilirdim ve bu gerçekten havalı bir şey,” diyor.

Central Florida’dan Nanobilim Teknoloji Merkezi’nden Yrd. Doç. Dr. Jayan Thomas. Bu araştırma 11 Kasım’da Nature Communications’nda yayınlandı. Thomas şimdiden devrimsel buluşu için övgüleri almaya başladı. Geçtiğimiz yıl R&D 100 Ödülü’nü aldı ki, bu tüm dünyada en iyi buluşlara veriliyor. Ödülü normal kablo gibi enerji depolayan faka aynı zamanda da pil gibi enerji depolayan kablo için almıştı. Ayrıca yarı geçirgen güneş hücreleri üzerinde de çalışıyor. Böylece normal camlardan güneş enerjisi elde edilebiliyor.