Güney Akım projesi Avrupa Birliği’ni böldü

Güney Akım projesi Avrupa Birliği’ni böldü
Rusya’nın Güney Akım Doğal gaz Boru Hattı Projesi, AB içinde çatlağa neden oldu.

Avrupa Birliği, tükettiği gazın yüzde 30’unu aldığı Rusya’nın Güney Akım Doğal gaz Boru Hattı Projesi’ne karşı dururken, Macaristan, Avusturya, İtalya ve Sırbistan’ın aralarında bulunduğu bazı ülkeler ise AB’den bağımsız olarak projeye desteğini sürdürüyor. 

Enerji diplomasisi
Güney Akım boru hattıyla ilgili görüşmeler için için altı saatliğine Avusturya’ya giden Rusya Cumhurbaşkanı, bu ülkede boru hattının inşasına başlanmasını öngören anlaşmayı geçen hafta Viyana’da imzaladı.
Brüksel’deki Carnegie Enstitüsü’nden dış politika ve enerji uzmanı Sinan Ülgen,Güney Akım’ın Rusya için ekonomik ve politik açıdan önemli bir proje olduğunu söyledi. AB’nin, Rusya’ya doğal gazda olan enerji bağımlılığını azaltmayacağı hatta konsolide edeceği için Güney Akım’a karşı durduğuna işaret eden Ülgen, “Rusya’nın Kırım müdahalesinde sonra, AB-Rusya siyasi ilişkileri daha da gergin bir nitelik kazandı ve Güney Akım’a karşı tepkiler çoğaldı” ifadesini kullandı.  İngiltere’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Chatham House’un Rusya ve Avrasya Uzmanı John Lough ise Rusya’nın Güney Akım’dan vazgeçmeye niyetinin olmadığını ve bu durumun Avrupa - ABD - Rusya üçgeninde yeni bir kriz kaynağı yarattığını belirtti.


Putin Ukrayna’yı devre dışı bırakmada ısrarlı
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, ülkesinin Ukrayna’yı atlayarak Avrupa’ya doğal gaz göndermesini sağlayacak olan Güney Akım boru hattına karşı batılı ülkelerin uyguladığı baskıya direniyor. Güney Akım boru hattıyla ilgili görüşmeler için için altı saatliğine Avusturya’ya giden Rusya Cumhurbaşkanı, bu ülkede boru hattının inşasına başlanmasını öngören anlaşmayı Viyana’da imzaladı. Vladimir Putin, batılı ülkelerin siyasi tehditlerine rağmen boru hattı projesinde Rusya’yla ortaklıktan vazgeçmeyen Avusturya ve Bulgaristan’ı övdü. Batının, boru hattında bulunan ülkelere Rusya ile ortaklık kurmaması yönündeki baskılarına bir son vermesi gerektiğini belirten Putin, boru hattının Avrupa’ya yarar sağlayacağını ve “kimseyi hedef almadığını” söyledi.