Güney Kore'de halk sokaklara döküldü

Güney Kore'de halk sokaklara döküldü
Güney Kore'de Cumhurbaşkanı'nın istifasını isteyenler yine caddeleri doldurdu. Ülkede beş haftadır devam eden protestolara bugün katılanların sayısı neredeyse bir milyona ulaştı.

Cumhurbaşkanı Park Geun-hye'ın resmi bir görevi olmayan eski dostu Choi Soon-sil'e önemli devlet işleri hakkında karar vermeden önce danışmasının ortaya çıkmasıyla ülke tarihinde son yılların en büyük skandalı patlak vermişti.

Choi, Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamakla suçlanıyor.

1.5 MİLYONA ULAŞACAK

Protestoyu organize eden ekip Başkent Seul’de sokağa 800 bin insanın çıktığını ve gecenin sonuna kadar bu sayınını 1.5 milyonu bulacağını ifade ettiler.

Ülkenin başka kentlerinde yapılan protestolara da 500 bin civarında kişinin katılması bekleniyor.

Güney Kore medyasında yer alan haberlere göre 25 bin polis gösteriler için görevlendirildi.

Ülkede 1980’lerde demokrasi yanlısı yapılan protestolardan bu yana en geniş katılımlı halk hareketi olduğu belirtiliyor.

Geçen ay savcıya ifade vermeye giden Choi basına yaptığı açıklamada, “Lütfen beni affedin. Üzgünüm. Cezası ölüm olan bir günah işledim” demişti.

“Gölge başkan” olarak nitelenen Choi daha önce hakkındaki gelir elde etme suçlamalarını reddetmiş ve ifade vermek için Almanya’dan ülkesine geri dönmüştü.

Siyasi uzmanlar son skandalın halihazırda yükselen işsizlik, yavaşlayan ekonomik büyüme ve Kuzey Kore ile gerginleşen ilişkiler nedeniyle popülaritesi azalan Park’ın 2017’de yapılacak başkanlık seçiminde işini zorlaştırdığı yorumunu yapıyor.