"Güven verin, döviz girişini sağlayın"

"Güven verin, döviz girişini sağlayın"
Ekonomideki dalgalanmanın, bugüne kadar yapılan hataların sonucu olduğunu söyleyen CHP'li Kuşoğlu, "Öncelikle Türkiye'nin döviz bulması, döviz girişini sağlaması gerekiyor. Bunu yapabilmek için de Türk ekonomisinin güven vermesi gerekiyor" dedi.

Bilun ÇELİK/Ankara

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Türk ekonomisinin kırılgan yapısının bugüne kadar yapılan hatalardan kaynaklandığını söyledi.

Kuşoğlu, "Türk ekonomisi çift para birimli gider. TL'nin önemi ortada, ulusal para birimimiz. Bunun yanında döviz de önem kazanır" dedi.

Kuşoğlu şunları söyledi: "Öncelikle Türkiye'nin döviz bulması, döviz girişini sağlaması gerekiyor. Bunu yapabilmek için de Türk ekonomisinin güven vermesi gerekiyor. Türk ekonomisinin güven vermesinin koşulları ise ortada. AKP iktidarı bir karar vermeli. Bugüne kadar reel sektörde iflas eden firmalar var. Bankalar iflasın eşiğine gelmiş durumda. Bu, ekonomiyi krizin içine sokuyor. Bu sorunu nasıl çözecek, nasıl bir yol haritası izlenecek. Bu firma ve bankalar nasıl kurtarılacak, bunun için ise hangi firmalar ve hangi bankalardan vazgeçilecek, diğerleri ile ilgili neler yapılacak, bu kararı verip bir yol haritası hazırlamalı."

Türkiye'nin döviz girişini sağlam bir şekilde sağlaması gerektiğini ifade eden Kuşoğlu, bunun için de öncelikle ekonominin güven vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Kuşoğlu, "Bu krizi aşabilmenin en önemli yollarından bir tanesi bu. Türkiye içinde bulunduğumuz krizi rahat aşar. İlk defa bir kriz ile karşılaşmıyoruz, deneyimimiz birikimimiz var. Türkiye'ye döviz girişinin sağlanmasının en önemli koşulu ise gelirinizi ve giderinizi açıkça ortaya koymaktan geçer. Eğer gelirinizi ve giderinizi açıkça ortaya koyarsanız o zaman güven gelir ve döviz girişi kolaylaşır bu da ekonomiye nefes aldırır" şeklinde konuştu.

CHP'li Kuşoğlu, ABD'nin ilk defa bir ülkeye ekonomik savaş açmadığını ve telaşlanmanın da bir gereği olmadığını dile getirdi.

"ABD daha önce de Almanya, Çin, İran ve Kuzey Kore gibi ülkeler savaş açtı, ancak hiç biri bu kadar telaşa düşüp, kırılgan olmadı. Dolayısıyla Türkiye'de bu krizi rahatlıkla aşabileceğini ortaya koyabilir" diyen Kuşoğlu, "Tecrübesi var, bunun için önce kendi eksikliklerimizi tespit edip yolumuzda yürümeliyiz" dedi.

Türk ekonomisinin en önemli sorununun şu anda güven olduğunu söyleyen Kuşoğlu şunları belirtti: "Güveni sağladıktan sonra ABD'nin ekonomik savaşının altından çok rahat kalkarsınız. İlk adım güven sağlamaktır. Bunun için de yanlışlardan dönülecek. Buraya kadar AKP iktidarının yanlışlarıyla geldik, bundan sonra doğruları yaparlarsa Türkiye bu krizin altından rahat kalkar. Öncelikle güven tazelenmeli, iflas eden firmalar ve bankalar hakkında ne yapacağı belirlenmeli, yani bir karar verilmeli, ardından ise gelirlerinizi ve giderlerini açıkça ortaya koymalısınız, bundan sonra güven de tazelenecektir, ABD'nin de yapmak istediklerini karşısında kırılgan olmazsınız."