“Güvenlik Komisyonu havanda su dövüyor”

“Güvenlik Komisyonu havanda su dövüyor”
AKP’nin büyük iddialarla kurulmasına öncülük ettiği TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’nda havanda su dövülmeye başlandı.

Haber: Fatih Erboz
 

Komisyona bugüne kadar brifing vermek üzere gelen Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ve Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarları’nın teşkilat yasalarını anlatarak yasak savmaları CHP’li ve MHP’li üyelerin tepkisini çekti. CHP Milletvekili Ali Haydar Öner, Komisyon çalışmalarının amacına uygun yapılmadığını söyledi. Brifing için gelenlerin sorulan soruları çeşitli gerekçelerin arkasına sığınarak yanıtlamadıklarını anlatan Öner, özellikle çalışmalarla ilgili “gizlilik” kararının büyük yanlış olduğunu vurguladı. Komisyonun çalışmalarından kamuoyunun bilgilendirilemediğini ifade eden Öner, “Komisyon görüşmeleri de sır oldu. İlgi sahibi olduğumuz sırlardan kamunun ne yararı olacak. Genel başkan, MYK, grup başkanvekilleri, milletvekilleri ve örgütümle paylaşmadığım sırları ben ne yapayım. Mezara götürmek için mi öğreneceğim bunları” dedi. MİT’in kanunla koruma kalkanına alınmasının da çalışmalara engel olduğunu vurgulayan Öner, Cizre ve Adana’da yakalanan MİT TIR’larıyla ilgili soru sorsalar da bilgi alamadıklarını söyledi. Öner, “Bingöl suikastını kimler işledi, Gezi olaylarında kimler provokatörlük yaptı, Hatay ve Adana’daki TIR’lar neyin nesi? Biz bunları bilmedikten, denetleyemedikten sonra komisyonun işlevi olabilir mi?” diye konuştu.

Çok şey beklemeyin
Komisyonun amacına uygun çalışmayacağının geç kurulmasından anlaşıldığını kaydeden Korkmaz, şöyle dedi: “Bürokrasiden gelen insanlar için komisyona verilen bilgiler zaten bilinen şeyler.  Komisyonda brifing verilsin denildi. Gelenler suya sabuna dokunmayan şeyler söylemiyor. Bu dönem fazla bir şey beklenmemeli. Komisyonun yabancı ülkelerdeki karşılığına bakıldığında devletin istihbari hizmetlerinin denetlenmesi noktasında önemli şeffaflık işlevi görüyor ancak bu AKP ile olmaz. AKP şeffaflık dendiği zaman tüyleri diken diken olan bir parti.” Bazı komisyon üyesi milletvekillerinin ise HDP’lilerin yanında soru sormaktan çekindiği öğrenildi. Bir milletvekili HDP’li üyenin yanında soru soramadıklarını söyledi, “HDP’li üye varken nasıl konuşalım. O varken kimse bir şey soramıyor. Böyle bir durum var. Bir tarafınız eksik kalıyor” dedi.