Güzel İstanbulumuza bu yanlışlığı nasıl yaptılar?

Sayın okurlarım, bugün sizlere şehirden ortalama kırk kilometre uzaklıktaki, 76 bin kişilik ve sekiz yıl önce hizmete giren İstanbul Olimpiyat Stadyumu’ndan söz edeceğim.
Ben, muhterem eşimin vefatından sonra üç yıldır en büyük oğlumun İstanbul Bahçeşehir’deki evinin bahçe katında ikamet ettiğimden, şehre her geliş-gidişimde, yakınımdaki Olimpiyat Stadyumunu uzaktan üzülerek seyrediyorum ve bir saat süren şehir otobüsü yolculuğumda “Güzel İstanbulumuza bu yanlışlığı nasıl yaptılar” diye düşünüyorum.
“Spor ve spor tesisi” konusunda icracılığımı olan, hayat boyu yaşantımı ve onsekiz yıllık Konya-Ankara ve İstanbul Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü görevimdeki tecrübelerimi ele alarak, konuyu bu haftaki yazımda, sizlerle paylaşmayı uygun buldum.
Her şeyden önce, şehir halkının ihtiyacına cevap verecek Şehir Stadyumu gibi toplanma mahalleri, gidiş-geliş kolaylığına sahip olmalı, hava-kara ve deniz ulaşım ile raylı ulaşma sisteminin bütününden istifade edebilmelidir. Bizim İstanbul Olimpiyat Stadyumumuz, bu imkanların bütününden mahrumdur.
Olimpiyat Stadyumları, beş kıtadaki halk yığınlarının her çeşit kuruluşlarına açık olacağından, güzel bir mekanda yerleşime sahip olmalıdır. Bizim İstanbul Olimpiyat Stadyumu ise, etrafındaki gecekondu dağları ile çevrilidir.
Üstü açık olan spor tesisleri hava koşullarına ve öncelikle rüzgarlara göre türlü şekillerle korunmaya alındıkları halde, bizim İstanbul Olimpiyat Stadyumumuz hiçbir önlemi kabul etmeyecek şekilde dağların tepesine yerleştirilmiştir.
Büyük stadyumlar, spor alanları içindeki diğer spor tesisleri, etraftaki spor kulüpleri ve halk yerleşim merkezlerince kadınlı-erkekli kullanıldığı halde, bizim Olimpiyat Stadyumumuzun etrafına yapılan çok maksatlı antrenman sahaları, hiçbir halk grubu tarafından kullanılmamaktadır. Çünkü ulaşım zorluğu vardır.
Özetlersek; 2002 yılında hizmete giren İstanbul Olimpiyat Stadyumumuz şehirden otuz-kırk kilometre uzaklıkta olduğu için ulaşım zorluğundan, evvelce yapılmış gecekondulu oturma mahalleleri tarafından çevrildiğinden, sert hava koşullarına ve şiddetli yağmurlara karşı korumasız olduğundan, normal şekli ile spor hizmetlerimize ve sosyal faaliyetlerimize cevap verememektedir.
Sayın okurlarım, halkımızın ihtiyaçlarına cevap vermek amacı ile her konuda girişilen amme hizmetlerinin zorlukları ve her konuda eksiklikleri mutlaka olabilir. Hoş görülmelidir. Yeter ki, iyi niyetle ve alın açıklığı ile sona erdirilsin.
Tanrı Türk’ü korusun.

Yazarın Diğer Yazıları