Haftaya başlarken...

Uzun zamandır beklediğim festival sonunda başladı. Birbirinden özel birçok filmin seyircilerini beklediği 17. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali kapılarını açtı. Programında 36 ülkeden 120 yönetmenin 111 filminin yer aldığı festival İstanbul'da 25 Şubat'a kadar sürerken, 1-4 Mart arasındaysa Ankara ve İzmir'de sanatseverlerle buluşacak. Bu yıl 'Hayat Var!' temasıyla gerçekleşecek festivalin açılış filmi, "En İyi Film" dâhil 5 dalda Oscar için yarışan, Greta Gerwig' in yazıp yönettiği "Lady Bird" (Uğur Böceği) gösterildi.

Galaların sürpriz filmi ise 'Sevmek Zamanı' olacak. Klasiklerin başında, Türk sinemasının usta yönetmeni Metin Erksan'ın yönettiği 1965 yapımı efsane film, yenilenmiş kopyasıyla ilk kez genel seyirciyle buluşacak. Film, bence Türk sinemasının unutulmazları arasında yer alıyor. Aklınızda bulunsun... Ama benim en çok izlemek istediğim film kapanış filmi olan "The Disaster Artist" (Felaket Sanatçı). Tüm zamanların en kötü yapıtlarından biri sayılarak kült kategorisine giren "The Room"un yapım sürecini konu alan filmi kaçırmayın derim.

Programın detayları festival sitesinde yer alıyor. İlgililere duyurulur...

***

Bu hafta planladığım etkinlikler arasında Sabahattin Ali'nin kendi kaleminden anlatımıyla kurgulanmış bir sergi var. Küratörlüğünü Sevengül Sönmez'in yaptığı "Şehirlere Alışamadı: Sabahattin Ali'nin Şehirleri" sergisi 27 Nisan'a kadar ziyaret edilebilir. Kısa ömründe mükemmel eserler vermiş yazarımız Ali, Kürk Mantolu Madonna'yı, sonra İçimizdeki Şeytan'ı, Kuyucaklı Yusuf'u yazdı ve hepsi Türk Edebiyatının önemli yapı taşlarından biri oldu. Sabahattin Ali Arşivi'nden çıkan yeni belge ve fotoğrafların yanı sıra Tarih Vakfı Arşivi ve Ömer Koç Koleksiyonu'ndaki belgelerle zenginleşen sergi, Sabahattin Ali'nin yaşamı boyunca bulunduğu Anadolu şehirlerine ve Berlin'e yazarın gözünden bakmayı amaçlıyor.

***

Diğer yandan, Berlin Film Festivali, Wes Anderson'ın animasyon filmi "Isle of Dogs"(Köpekler Adası) ile başladı. Berlinale olarak bilinen festivalin açılışı ilk kez bir animasyon filmle yapıldı. Toplam 385 filmin gösterileceği festivalde Türkiye'den de üç film yer alıyor. 24 Şubat akşamı düzenlenecek törende Altın ve Gümüş Ayılar sahiplerini bulacak.

***

Geçtiğimiz hafta, Türk halk müziği sanatçısı Nuray Hafiftaş hayatını yitirdi. Kocaman mavi gözleriyle, elindeki bağlamasıyla ve eşsiz sesiyle kalacak hafızalarımızda... İçtenliği, gösterişten uzak hayatı, insan ve hayvan sevgisiyle örnek bir insandı. Huzurla uyusun...

Yazarın Diğer Yazıları