Hakem ve taraftarlık


Maçlar öncesi ve sonrası futbolcu ve hakemlerin iyi veya kötü yönleri tartışılır. Bu hafta bir hakem için şu takımı tutuyor gibi bir hükme varıldı ancak doğru olmadığını söylemek istiyorum. Futbolla ilgisi olan her kişi bir takımı tutar, bu her ülkede de vardır. Bir futbolcunun çocukluğunda tuttuğu takımın değil formasını giydiği takımın bir parçası olması bir gerçektir. Hakem de aynıdır. Hele bir de üst düzey hakem olmuşsa onun için sevdiği takım diye bir şey kalmaz. O hakem artık sahada sadece kendisinin başarısını düşünür. Aksi halde bir yere varamaz. O sahaya çıktığında sadece maçı en iyi şekilde nönetmeyi düşünür. Tabiiki istisnalar da vardır ancak daha başlamadan hakemliği biter. Bu hafta avantaj kuralı tartışıldı. Öncelikle böyle bir kural yoktur. Hakemin oyun anlayışı, onun bir gözlüğüdür. Hakem için avantaj rakibin kalesine ne kadar yakın ve de pozisyona ne kadar etkili olması önemlidir. Bir takımın lehine diye çalacağı düdük, takımın aleyhine olacaksa avantaj uygulatmaz. Bazen de maç atmosferi gerginse hakem avantaj uygulamasını ona göre yerine getirecektir. Bu FIFA tavsiyesidir.

Karabük Torku Konya
Bülent Yıldırım
Vukovic’in koluna gelen top yakından vuruluyor. Futbolcunun dizine çarpıp koluna giden topa devam kararı doğru. Tabii  itirazlar da oluyor. Çünkü bunlara peneltı çalanlar var ve standart yok. 

Balıkesirspor-Eskişehirspor
Mete Kalkavan

Balıkesir’in kazandığı zorluğu olmayan maçı hatasız yönetti.

SAİ Erciyes Çaykur Rizespor
Halis Özkahya

Hemen oynamak isteyen oyuncu için dokuz onbeşi sayması yanlış bir uygulama. Oyunun başlamasına mani olmamalı. Penaltı kararı doğru ama Anıl’ın Kweuke’ye hareketi de penaltıydı vermedi. Erciyes lehine bir penaltı pozisyonu da cezasız kaldı. Caner’in ilk sarısı yanlıştı. Futbolcunun kramponu yerden kalkmaz ve diğer ayakla rakibe temas etmiyorsa oyun devam eder. Yani 2. sarıdan ihracı hatalı. 

Mersin İY-Gaziantepspor
Yunus Yıldırım

Aylar sonra Süper Lig’de maç verilen hakem, maçı genelde iyi yönetti ancak Gaziantepli Vranjes’in rakibine dirsekle vurması kırmızıydı, asistanlar yardımcı olmadı.

Sivasspor-Bursaspor
Tolga Özkalfa
İbrahim Akın’ın yatarak müdahalesinde koluyla topu sürüklemesi penaltıydı. Asistan hakemin önünde yaşandı ancak penaltı verilmedi.  Şener’in ikinci sarı kartı hatalı. Posizyon sadece fauldü bu oyuncu haksız ihraç edildi.

Kasımpaşa-Galatasaray
Hüseyin Göçek

Maç öncesi spekülasyonlara karşın kusursuz maç yönetti.

Fenerbahçe-Beşiktaş
Fırat Aydınus

Verilmeyen faul ve kartlar vardı. En önemlisi Emenike’nin formasını çıkarıp seyircilere el kol hareketleri yapıp oyunu terk etmesi. Kuralın ruhunu bilmek lazım. Forma sadece gol sevincinde çıkarılmaz. Emenike’nin tepki sonrası formayı çıkarıp başına geçirmesi, seyirciye sportmenliğe yakışmayan el kol hareketleri yapması iki kez sarı kartlıktı. Ayrıca oyun alanını izinsiz terk etmesi de sarıydı. Hakem, antrenör ve diğer oyuncuların Emenike’ye zorla formasını giydirip oyuna sokmasını sadece seyretti. Oysa izinsiz oyuna çıkış ve girişlerde sarı kart verilmesi kural gereğiyse üç kez sarı kart görmesi gereken Emmanuel Emenike, ihlallerine tek sarı kart göstermeyen hakem vardı sahada. Bu arada oyun alanı dışındaki rakip takım antrenörüne saldırıp kötü lisan kullanan Emre’yi antrenörü ve arkadaşları ile rakip oyluncuların zorla durduruluşunu da sadece seyretti. Olaya kırmızı göstermeyen hakem, genç meslektaşlarına kötü örnek olmuştur.

Trabzospor-Akhisar 
İlker Meral
Güray-Mehmet Ekici sertliğinde yalnızca Güray’a sarı kart gösterilmesi yanlıştı. Mehmet de sarı görmeliydi. Birinci gol öncesi yardımcı topun dışarıya çıkışını atladı. 

Başakşehir-Gençlerbirliği 
   
Cüneyt Çakır

Gençlerbirliğinin penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğru. Uğur’un rakibine dirseğini önü kapalı olduğu için değerlendiremedi. Uğur ikinci sarıdan kırmızıdan kurtuldu.

Yazarın Diğer Yazıları