Hakemler ve kurallar

Süper Lig’de bir sezon daha eğrisiyle doğrusuyla sona erdi. Geride kalan süreçte iyi yönetilmiş müsakabakaların yanı sıra hatalarla dolu maçlar seyrettik. Bu hataların düzeltilmesi için bu sütunlarda önerilerimiz oldu. Koca bir sezon bitti ancak gelecek dönem için bu hataları asgariye indirmek adına naçizane tavsiyelermi şöyle sıralayabilirim: Sezona damgasını vuran önemli olanlardan birisi hakemlerin sahadaki yerleriydi. Çok koşmak yerine doğru yere koşmak ve bilhassa unutulmaya yüz tutmuş diagonal koşuya önem verilmedi. Altı hakem uygulamasında hakemlerin sahadaki durma yeri hatalarına sık rastlandı. Sadece iki ceza alanında koşmalar birçok hatayı beraberinde getirdi. Altı hakem uygulamasında hakemler, ceza alanı ihlallerini tamamen kale arkası sorumlularına bırakmıştı ki bu doğru değildi. Kısmen de olsa kale arkası hakemleri bazı müsabakalarda faydalı olmuştur. El top buluşmlarında çok hata yapıldı. Ceza alanlarının içindeki kasıtsız el top buluşması ile dışında çalınmaması gereken pozisyonlar ortaya çıkınca ikilem oluşturuldu. 

Ofsayt kararları
Bu yıl başlayan ofsayt yorumu değişikliğini yardımcılar genelde iyi uyguladı. Disiplin uygulamasında standart yakalanamadı. Birinin sarı kart verdiğine diğeri kırmızı çıkardı, bir başkası da sadece ikazla yetindi. Tabii ki bu durum kafaları karıştırdı. Kaldıki FIFA artık bunları komfirme haline getirmişken, eskiden bu kararların ucu açık bırakılırdı. Önemli olan itirazlar çok fazlalaştı. Birinci dakikalardan itibaren başlayan itirazlar durdurulmadı ve izleyenlere de sıkıntı verdi. 
Bu itirazlara kural emrine rağmen kartlar çıkmazsa tabii ki otorite zaafı meydana gelir. Nitekim öyle oldu ve fauller çoğaldı. Taktik fauller için sarı kart çıkmalıydı. Ülkemizde topun oyunda kaldığı sıra 40 ila 55 dakika arasında seyretti. Oysa Avrupa’da 65 ve üstünde gerçekleşti. 
Hakemler de buna katkı sağladı. Örneğin bir frikik 2-3 dakikada atıldı. Bir de ülkemizde sert futbol oynanmasına göz yumuldu. bundan özellikle yabancılar yakındı ve haklılar. Bunun da disipline edilmesi hakemlerin görevidir. İnşallah seneye bu yanlışları düzeltilmiş bir hakem ordusuyla lige başlanır. 

Yazarın Diğer Yazıları