Hakemlerden 2. yarıda istenenler

Hakemlere Uilenberg tarafından verilen ana seminerde,  kulüp teknik kadrolarından kimsenin olmayışı şaşırttı. İkinci yarıda hakemlerden istenenleri bilmeleri bakımından önemliydi. Ancak teknik adamlar bu seminere itibar etmediler. Hakemlerden istenenler genel olarak aşağıdakileri kapsıyordu. 5. ve 6. hakemler, maçı yöneten hakem sormadan müdahele etmeyecekler. Ayağa basmalar sarı, bilek ve bilek üstü basmalar kırmızı kartla cezalandırılacaklar. Eller ve kollar ile rakibinin suratına darbe vuranlara sarı, kollarını silah olarak kullananlara kırmızı kart gösterilecek. Elle oynamalarda eller, kollar, havaya veya yana geniş açı teşkil edecek şekilde açılırsa kasti yapılmış gibi cezalandırılacak. Çift ayakla rakibe girmelerde kırmızı karta başvurulacak. Ceza alanlarında top oyunda değilken tutmalar sarılmalar önce ikaz, sonra  ihtar, top oyundaysa penaltıyla cezalandırılacak. Hakeme yönelik gözlük işareti yapma, hakemin otoritesini sarsacak şekilde yapılacak itirazlara sarı kart gösterilecek. Bu bilgiler önemliydi. Şimdi takımlar bunları bilerek sahaya çıksa kart cezaları mutlaka azalır. Ama bu bilgilerdren haberiniz yoksa kart görmelerde azalma olmayacağı kesindir.
Torku Konya-Bursaspor

İlker Coşkun
Torje’nin rakibine tabanla girişini net göremedi. Faul ve kart kesinlikle verilmeliydi. Civelli’nin ceza alanında sarılarak düşürülüşü penaltıydı.
Gençlerbirliği-Beşiktaş

Mamil Abitoğlu
Çalmadığı fauller ve vermediği kartlar çoğunluktaydı. Kaleci Ramazan’ın sol koluyla Olcay’ı kafasından itişi penaltıydı.
Galatasaray-Çaykur Rize

İlker Meral
Melo’nun arkadan rakibine kramponla basmasına kart çıkarmadı. Emre’nin çift ayakla dalışı da kartlıktı. Kıvanç’ın Melo’yu çektiğini göremedi. Bruma, rakibinin yüzüne vurmasına rağmen onun lehine faul verdi. Genelde fazlaca kart ve faul hataları olan bir müsabaka yönettti.
Trabzonspor-Sivasspor

Cüneyt Çakır
Mehdi Touli’nin siyah eldiveniyle topa kasti dokunuşunu zor pozisyon olmasına rağmen gördü. Penaltı kararı doğruydu. Ofsayt tespitlerini doğru yapan yardımcılarıyla beraber iyi bir yönetim gösterdi.
Başakşehir-Mersin İY.

Ali Palabıyık
Semih’in önemli bir pozisyonunu sakatlık nedeniyle kesmesi dışında iyi bir yönetim sergiledi.
Karabük- Kayseri Erciyes

Barış Şimşek
Erciyesli Barış’ın boynundan çekip düşürülüşü penaltıydı fakat verilmedi. Karabüksporlu Samba Sow, ikinci sarı karttan değil, direk kırmızı karttan atılmalıydı.
Kasımpaşa-Fenerbahçe

Mete-Kalkavan
Yardımcısının Adem’e kaldırdığı ofsaytı nazara dikkate almaması doğru karardı. Çünkü Adem, oyuna iştirak etmediğini durarak deklere etmekteydi. Yani hakemin her bayrağına uyma zorunluluğu olmaması bakımından önemliydi. Genelde iyi müsabaka yönetti.
Akhisar Belediye-Eskişehirspor

Bülent Yıldırım
6 puanlık müsabakayı kötü saha koşullarına rağmen hatasız yönetti.
Gaziantepspor-Balıkesirspor

Halis Özkahya
İyi götürdüğü müsabakanın uzatma dakikası sonunda yanlış verdiği frikikten gelen gol ile neticeye tesir etti. Halbuki pozisyon kolaydı. Antepli oyuncu rakibe, Balıkesirli oyuncu topa bakıyordu. Faul verilecekse Antep aleyhine verilmeliydi.

 

Yazarın Diğer Yazıları