Hakkari adeta terk edilmiş bir kent gibi...

Hakkari adeta terk edilmiş bir kent gibi...
Sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi nedeniyle terk edilmiş kente dönüşen Hakkari’de 6 kişi gözaltına alınırken aramalarda çok sayıda silah ve cephane ele geçirildi

Hakkari adeta terk edilmiş bir kent gibi...

Hakkari’de 5 gün önce 4 gencin tartışması sonrası aşiret kavgasına dönüşen olayların ardından önceki gün Hakkari Valiliği kent merkezinde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Sokağa çıkma yasağı dün de devam etti. Hakkari Valiliği, iki aşiret mensupları arasında çıkan ve bir kişinin ölümü, 6 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylarla ilgili 6 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.  Valilikten yapılan yazılı açıklamada, 18 Temmuz saat 23.30 sıralarında Bulvar Caddesi’ndeki Atatürk Anıtı Kavşağı civarında Pinyanişi ve Ertuşi aşiretlerine mensup gençler arasında henüz belirlenemeyen bir nedenle kavga çıktığı ve kavganın büyüyerek kente yayıldığı belirtildi. Kavganın büyümesi üzerine yaklaşık 100 kişilik bir gruba güvenlik güçlerince orantılı şekilde müdahale edildiği bildirilen açıklamada, gece 01.20 sıralarında olayların sona erdiği ifade edildi. Açıklamada, 19 Temmuz’da saat 21.40 sıralarında aynı aşiretlere mensup şahısların kent merkezinde karşılaşmasıyla kavganın yeniden başladığı ve il merkezindeki çeşitli bölgelere yayıldığı vurgulanarak, şöyle denildi: 

İş yerleri, evler zarar gördü
 “Güvenlik kuvvetlerimizce yapılan müdahale sonrasında grupların dağıtılması sağlanmış ve olaylar saat 03.30 sıralarında sona ermiştir. Toplamda 700 kişiden oluşan gruplar tarafından çok sayıda işyeri, ev ve araçlara zarar verilmiştir. İlk incelemelere göre, 18 Temmuz günü 15 iş yeri ve özel mülke, 19 Temmuz’da ise 45 iş yeri ve özel mülke zarar verildiği tespit edilmiştir. 19-20 Temmuz tarihlerinde aşiretler arası kavganın ve olayların önlenebilmesi maksadıyla ilimizin kanaat önderleriyle valiliğimiz tarafından toplantılar gerçekleştirilmiş olmasına rağmen, 20 Temmuz’da olaylar devam etmiş ve 600-700 kişilik grup şehir merkezinde toplanmıştır. Çıkan olaylarda taraflarca silah kullanılmış ve devam eden olaylar neticesinde bir vatandaşımız çıkan silahlı çatışmada hayatını kaybetmiş, ayrıca 2’si ağır 6 vatandaşımız yaralanmıştır.”  Olayların büyümesi üzerine il merkezi belediye sınırları içerisinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiği anımsatılan açıklamada, “Operasyonlarda 2 kaleşnikof marka tüfek ve bunlara ait 6 şarjör ile 93 fişek, 2 pompalı tüfek ve bunlara ait 124 fişek, bir adet tabanca ve tabancaya ait 5 fişek ile bir şarjör ele geçirilmiştir. Konuyla alakalı cumhuriyet savcılığının başlatmış olduğu adli tahkikat devam etmektedir” denildi. Bu arada, sokağa çıkma yasağının halen devam ettiği, asker ve polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı kent merkezinde, şehre giriş-çıkışlar da kontrollü olarak sağlanıyor.