Halep'te can pazarı

Halep'te can pazarı
Suriye'nin doğu Halep bölgesinde Esed rejimi ve destekçilerinin saldırısı altındaki muhaliflerin 3 bölgeden daha çekilmesinin ardından onbinlerce sivilin hapsolduğu 6 kilometrekarelik alanda can pazarı yaşanıyor.

Suriye'nin doğu Halep bölgesinde Esad rejimi ve destekçilerinin şiddetli saldırısı altındaki muhaliflerin 3 bölgeden daha çekilmesinin ardından onbinlerce sivilin hapsolduğu 6 kilometrekarelik alanda can pazarı yaşanıyor.

Halep'teki muhalifler dün öğle saatlerinden sabaha kadar süren şiddetli saldırılarda Bab Antakya, Bustan el Kasr ve tarihi Emevi Camisi'nin bulunduğu Cellum bölgelerinden çekilmek zorunda kaldı.

Böylece, doğu Halep'te muhaliflerin kontrol ettiği alan 8,6 kilometrekareden 6 kilometrekareye düştü.

Şii milisler ve Esed ordusu, sığınacak yeri kalmayan ve bölgeden çıkamayan sivillerin durumunu gözetmeksizin 6 kilometrekarelik alanı havadan ve karadan ağır silahlarla vuruyor.

Şiddetli saldırılar ve iletişim araçlarının büyük ölçüde devre dışı kalması nedeniyle sivil katliamının boyutları tam olarak tespit edilemiyor.

Sivillerin bir kısmı rejimin ele geçirdiği bölgelerde kalırken, Esed ordusu halkın bir kısmının bazı yollardan dışarı çıkmasına izin veriliyor. Ancak ailelerin nereye götürüldükleri konusundaki belirsizlik sürüyor.

Kalan siviller, rejim bölgesinde can güvenliklerinin sağlanması, erkeklerin gözaltına ya da zorla rejim ordusuna alınmamaları, güvenli bölgelere gitmelerine izin verilmesi ve aile fertlerinin birbirlerinden koparılmaması gibi temel güvenceler bekliyor.