Halk onay verirse Esad seçime gidecek

Halk onay verirse Esad seçime gidecek
Rusya lideri Putin’in açık desteğiyle güç toplayan Esad ‘Esad’sız Suriye’ şartına karşı, ‘halka sorun’ resti çekti

Esad’ın kozu seçime gitmek

Karar Suriye halkının

“Onun geleceğine Suriye halkı karar verecek” diyerek Türkiye ve ABD’ye gözdağı veren Rusya lideri Vladimir Putin gibi Esad da aynı kartı masaya sürdü. Rus parlamenter Yuşenko, Şam’da görüştüğü Esad’ın seçime hazır olduğunu belirterek şöyle dedi:

Sandığı işaret etti

Esad, “Suriye halkı gerekli görürse ülkede barış ve istikrar isteyen tüm grupların katılacağı erken seçime hazırım. Yine halk isterse bu seçime katılabilirim.” Viyana’da Türkiye, ABD, Rusya ve S. Arabistan’ın katıldığı toplantıda anlaşma sağlanamamıştı.

 

Halk onay verirse Esad seçime gidecek

Rus heyeti, Esad’ın seçime gitmek için tek bir şartı olduğunu belirtirken Lavrov ise IŞİD’e karşı ılımlı muhalifleri destekleyeceklerinin sinyalini verdi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın salı günkü Rusya ziyaretinin ardından insani yardım ve ülke yönetimini görüşmek üzere cuma sabahı Suriye’nin başkenti Şam’a giden Rus parlamenterlerden Aleksandr Yuşenko, Esad’la yaptıkları görüşmeden detaylar verdi. Yuşenko, halkın da onay vermesi halinde Esad’ın erken seçime gitmeye hazır olduğunu söyledi. TASS haber ajansına konuşan Yuşenko, “Esad anayasada değişiklik ve milletvekili seçimi yapılmasını görüşmeye hazır. Suriye halkı gerekli görürse, başkanlık seçimlerine girmeye de hazır” ifadelerini kullandı. Yuşenko, Esad’ın seçimden zaferle çıkacağına emin olduğunu da söyledi. Diğer taraftan Yuşenko’ya göre Esad, görüşmede “terörle mücadelenin egemenlik ve iş birliğine dayalı yeni ve adil bir dünyanın tabanını oluşturacağını” vurguladı. Bu arada Yuşenko, Esad’ın Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin, Rusya parlamentosunun alt kanadı olan Devlet Duması’nın başkanı Sergey Narışkin ve üst kanadı olan Federasyon Konseyi’nin başkanı Valentina Matviyenko’yu da Suriye’ye beklediğini aktardı. Öte yandan heyetteki diğer bir vekil olan Sergey Gavrilov, görüşmede Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonlarının etkililiğinin de ele alındığını belirtti.

Ilımlılara destek

Öte yandan Rusya, Suriye’de IŞİD gibi militan örgütlere karşı savaşta, ABD destekli isyancılara yardım etmeye hazır olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD isyancı pozisyonları hakkında bilgi verdiği takdirde, Rus hava kuvvetlerinin Özgür Suriye Ordusu’nu destekleyebileceğini söyledi. ÖSO bugüne kadar Rusya tarafından hedeflenen isyancı gruplar arasında olmuştu. Geçen aydan bu yana Suriye’de bazı hedefleri bombalayan Rusya, öncelikle IŞİD pozisyonlarını vurduklarını söylüyor.