"Halkın beklentisi ablaya yönelik"

Palandöken ilkokulu öğrencisiyken sıra arkadaşım olan, yıllar sonra Van depreminde, otel enkazında şehit düşen gazeteci Sabahattin Yılmaz'dan duymuştum; Palandöken dağı eteğindeki Abdurrahman Gazi türbesini ziyaret etmeden dönenler, Erzurum'a 7 defa daha gidermiş.. Erzurumlu Diyanet İşleri Başkanı Ömer Nasuhi Bilmen, bir makalesinde Abdurrahman Gazi'nin, "Hz. Ebubekir'in oğlu" olma ihtimalinin yüksek olduğunu yazmıştı.. Yedinci defa yine Erzurum'dayım. Uçakta,  MHP'deki genel başkanlık maratonunu sürdüren Meral Akşener'e, Erzurum'a kaçıncı defa gittiğini sordum. Biraz hafızasını yokladı.. Sekizinciymiş..

Akşener, Erzurum'la öteden beri çok ilgili. Konuşmalarında, Ermeni isyanı sırasında AKP iktidarının restore ettirdiği Van Gölü'ndeki Akdamar adasındaki kiliseye götürülen ve tecavüz edilen Erzurumlu 50 kadının kilise haçından atlayıp intihar ettiğini anlatırdı. Yine bugün Başbakan olan Binali Yıldırım'ın Ulaştırma Bakanlığı'ndaki bir danışmanının Erzurumlu kadınlara hakaret ettiğini hatırlatırdı.

Erzurum, bir zamanlar MHP'nin kalesiydi. 21. Dönemde MHP, Erzurum'dan 3 milletvekili çıkarmıştı: Cezmi Polat, Mücahit Himoğlu ve İsmail Köse..

1 Kasım seçimlerinde, MHP Erzurum'dan 1 milletvekili çıkardı: Kamil Aydın.. Oy oranı, yüzde 14.3.

7 Haziran'da bu oran yüzde 23.5 idi. AKP ise oylarını yüzde 52'den yüzde 68'e çıkardı. 2014 yerel seçimlerinde MHP, yüzde 29, 2009'da ise yüzde 33.9 oy almıştı. Nereden nereye.. Şimdi oylar il genelinde çok yüksek oranda AKP'ye gitse de Hınıs, Tekman, Karayazı ve Karaçoban'da belediye başkanlıklarını HDP aldı! MHP'nin kazandığı tek bir ilçe veya belde yok!

Erzurum'da MHP'liler, büyük ölçüde Meral Akşener'i destekliyor. 11 Üst Kurul Delegelesi'nden "Devlet Bahçeli" diyen sadece 2 kişi var. Diğerleri değişimden yana tavrını koymuş durumda.

İşte görüşlerini aldığım bazı Üst Kurul Delegeleri:

Zekai Kaya: (Eski İl Başkanı) "Hareketimizin 1 Kasım seçimleri ile içine düştüğü bunalımlı dönem, bütün Türkiye'de olduğu gibi Erzurum'daki ülkücüleri de derin bir endişeye sevk etmiştir. Hareketimizin üzerinde dolaşan kara bulutlar, umutsuzluk ve karamsarlık hepimizi ellerimizi başımızın arasına alıp düşünmeye sevk etmiştir. Bu itibarla milletimizin teveccühüne mazhar olduğunu gözlemlediğim, ülküdaşlarımla yaptığım istişarelerde ismi öne çıkan, bizleri bu badireden çıkaracağına yürekten inandığım Sayın Meral Akşener hanımefendiye imzalı beyanımı takdim ettim."

Kadir Kılıç: (Aşkale İlçe Başkanı) İnşallah MHP'de değişim olursa, iktidara hazırlanacağız. Biz, seçmenin ve halkın beklentisine göre hareket ediyoruz. Halkın beklentisi ablaya yönelik..

Köksal Çerçi: (Horasan İlçe Başkanı) Genel Merkez.. Devlet Bahçeli..

Mehmet Coşkun: (Oltu İlçe Başkanı) Tepki göstererek, "Ben genel merkezi destekliyorum" dedi.

1 Kasım seçimlerden önce istifa eden eski il başkanı ve üst kurul delegesi Ahmet Anatepe'den sonra İl Başkanı olan Bülent Yazıcı, Devlet Bahçeli'yi destekliyordu. Ancak, "İl Yönetiminde çalışacak kimse bulamıyorum. Genel Merkeze de bildirdim" diyerek o da görevinden istifa etti.

Erzurum'da seçilmiş 11 üst kurul delegesi var. . Aziziye İlçe Başkanı Fatih Çelik ve İl Başkan Yardımcısı Gökhan Yılmaz dahil 7 delege kurultay için imza verdi. Meral Akşener'e destek veriyorlar. Eski İl Başkanı Ahmet Anatepe, Tortum İlçe Başkanı Aziz Keleş, Oltu İlçe Başkanı Mehmet Coşkun ve Horasan İlçe Başkanı Köksal Çerçi imza vermedi.

Meral Akşener'in Erzurum programını düzenleyen heyetin başında ise eski il başkanlarından Zekai Kaya var.

Meral Hanım, Erzurum'da 1200 sandalyeli bir kongre merkezinde konuştu. İçerde 3 bin kişi vardı ama gelenlerin bir kısmı dışarıda kaldı. Karşılayanlar arasında Yılma Durak da vardı ve Meral Hanım konuşmasında ondan "Yılma Abi" diye bahsetti.  Durak'ın öğrencisi olduğunu teyit etti. Akşener, bir ara Tayyip Erdoğan'dan bahsettiğinde protestolar başlayacakken hemen müdahale etti ve "Olumsuz hiçbir söz yok! Onlar bizim iktidarımız olamadılar ama biz onların da iktidarı olacağız" dedi. Bir kişi "Devletin başına Meral Hanım Gelecek" diye slogan atınca da "Devletin başına millet gelecek" diye cevap verdi.

Meral Hanım Erzurum'da "Acelemiz var, çünkü…" eksenine oturan bir konuşma yaptı.  Tabii önce "Aceleniz nedir?" diyenlere cevap verdiğini de belirtti. "Başbakan Meral" sloganları üzerine de "Böyle dediniz, 20 dakikada başbakan değiştirdiler. Daha yerini ısıtmadan da 'Abbas yolcu' olacaklar" diye karşılık verdi.

Erzurum'un orta yaşlı ülkücüleri, bütün Türkiye'de olduğu gibi Meral Hanım'ı hem MHP'nin hem Türkiye'nin umudu olarak görüyor. Bu sebeple olsa gerek Meral Hanım'a atlı karşılama töreni düzenlediler.

Akşener, her zamanki gibi tarih vurgusu kuvvetli olan konuşmasını herkese üç defa "Ne Mutlu Türküm diyene" dedirterek tamamladı.

Yazarın Diğer Yazıları