Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

'Hamamönü Söyleşileri' sizleri Cumhuriyet'in ilk yıllarına götürüyor

Hayata geçirdiği sosyal projeler ve ev sahipliği yaptığı kültür sanat etkinlikleri ile Altındağ’ı yeniden Ankara’nın “Kültür ve Sanat Merkezi” yapmak için çalışan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, projelerine bir yenisini daha ekledi.
Yerel yönetimler olarak sanata gösterilmesi gereken ilgi ve önemin ne denli mühim olduğunun bilincinde olan Veysel Tiryaki’nin başkanlığında Altındağ Belediyesi, özellikle Hamamönü’nde yürütülen restorasyon ve tarihi dokunun korunmasına yönelik çalışmalarıyla her kesimin takdirini kazanmış durumda. Belediye, bu tarihi mekanda hizmete açtığı “Kabakçı Konağı” ile bölgeyi Cumhuriyet’in ilk yıllarında olduğu gibi kültürün ve sanatın merkezi haline getirmeyi amaçlıyor. Peki bu mekanda sunulan etkinlikler neler, biraz da onları paylaşalım... Özellikle sanat severlerin ilgi göstereceğini düşündüğüm Kabakçı Konağı’nda sanata ait her çeşit etkinlik mevcut.
Altındağ Belediyesi, bu tarihi mekanda ağırladığı konuklarına, kültür, sanat ve edebiyat söyleşileri, resim sergileri ve şiir dinletileri gibi değişik sanatsal aktiviteler sunuyor. Sanatçıları ve sanatseverleri aynı mekanda buluşturuyor. Peki bu konak hangi özelliklere sahip derseniz görmeyenler için anlatalım; Tarihi Kabakçı Konağı iki kattan oluşuyor. Konakta misafirler üst katta ağırlanırken, ‘Şark Odası’olarak dizayn edilen mekan, geniş bir salondan oluşuyor. Son derece keyifli, estetik ve dönemin kültürüne, yaşam biçimine uygun olarak dekore edilmiş. Üstelik akşam sohbetleri ile şiir dinletileri ile ve musiki ile buluştuğunda ise, başka bir büyülü atmosfere dönüşüyor.
Kültür ve sanatın insanın yaşamındaki gereklilik ve gelişimine inanan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, bakın bu düşüncesini hangi sözlerle ifade etmiş; “Kültür ve sanatı ekmeğimize katık yapmalıyız” ve şöyle devam ediyor Başkan Tiryaki, “İki yıldır düzenlediğimiz ve Hamamönü’ndeki tarihi Kabakçı Konağı’na taşıdığımız kültür, sanat, tarih ve edebiyat sohbetleri Ankara’nın kültür-sanat hayatına önemli bir katkı niteliğindedir. Üst ve alt yapı yatırımları kadar kültüre, sanata, tarihe, edebiyata, şiire dair yapılan yatırımların da önemli olduğunun farkında olan bir belediye olarak bu tür etkinliklerimiz artarak devam edecektir”.
Tarihi geçmişine dönersek Cumhuriyet’in ilk yıllarında Ankara’nın en önemli merkezi hatta kalbi durumundaki Hamamönü, bugün ev sahipliği yaptığı aktiviteler, sanata ve edebiyata verdiği katkılarla yine Ankara’nın en popüler mekanlarından birisi ve eski konumunu korumaya devam ediyor. “Hamamönü Söyleşileri” adı altında süren etkinlikler sanatın her dalından konuklarını ağırlamaya devam ediyor, edecek. Özellikle geçtiğimiz kasım ayı programında Türk şiirini ve Türk büyüklerini ağırlayan Kabakçı Konağı’nda avukat Hayati İnanç’ın  “Can Veren Pervaneler” sohbeti ve Prof. Dr. Sadettin Kocatürk’ün  “Mevlana ve Aşk” konulu sohbeti büyük ilgi gördü. Aralık programı da çeşitli konser, söyleşi ve dinletilerle yoğun olan Kabakçı Konağı’nın bilgilerine internet üzerinden de ulaşabilirsiniz.
Keyifli akşamlar için ta Cumhuriyet dönemine, nostaljik bir yolculuğa hazırsanız Kabakçı Konağı’nda buluşalım. Başkan Veysel Tiryaki ve tüm çalışanların emeğine sağlık.

Yazarın Diğer Yazıları