Kandırıldık itirafı bu sefer Hande Fırat'tan geldi. İktidar Sözcüsü gibi konuştu

Kandırıldık itirafı bu sefer Hande Fırat'tan geldi. İktidar Sözcüsü gibi konuştu
Hande Fırat, bugünkü köşe yazısında ABD Başkanı Joe Biden'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı ikili görüşmede "U dönüşü" yaptığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden''in gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından F-16 satışının kesinleştiği iddia edilirken ABD Temsilciler Meclisi''nden Türkiye''ye F-16 satışını kısıtlayan yasa tasarısı geçti.

Hürriyet yazarı Hande Fırat bugünkü köşe yazısında dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Fırat, üst düzey kaynaklarına dayandırdığı haberinde ABD Başkanı Joe Biden''ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı ikili görüşmede "U dönüşü" yaptığını savundu.

“Gelelim Erdoğan karşıtı olarak bilinen ya da lanse edilen Biden’ın U dönüşüne... Bakın görüşmede neler söylemiş” diyen Fırat şöyle anlattı:

Erdoğan ile eskiden beri süren dostluğuna atıfta bulunmuş, hatta Cumhurbaşkanı’nın ameliyatının ardından evinde yaptığı ziyareti hatırlatmış. Tahıl krizi, Karadeniz’in güvenliği ve Ukrayna’ya yönelik Türkiye’nin desteği konusunda Erdoğan’ın kritik önemde olduğunu söylemiş. Her ne kadar kongre desteğine ihtiyaç olduğunu vurgulasa da: ''F-16’ların satışı ve modernizasyonu konusunda tam destek vereceğini'' dile getirmiş.

Fırat, ABD Temsilciler Meclisi’nin Türkiye''ye F-16 satışı konusunda Yunanistan kısıtlaması koyma kararı konusunda da açıklamada bulundu.

"TEMEL İSTEK: TÜRKİYE- YUNANİSTAN ARASINDAKİ GERİLİMİN DÜŞÜRÜLMESİ"

"Gelelim meşhur F-16’lara ve bunlara yönelik kongre şartlarına...” diyen Fırat kaynaklarındaki son durumu açıkladığını belirtti.

Fırat, ABD’nin bir şart koşmadığını sadece tavsiyede bulunduğunu aktardı.

Devamında Fırat, “Temel istekleri Türkiye-Yunanistan arasındaki gerilimin düşürülmesi. ABD yönetimi de bunun bir şartla olmayacağını biliyor. Zaten Türkiye’de şartlı bir satışa yani ''uçaklar şurada kullanılsın'' gibi bir dayatmaya ''Evet'' demez." İfadelerini kullandı.

EN SON NATO’DA BİR ARAYA GELDİLER

Öte yandan 3 hafta önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden, Madrid’de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi kapsamında bir araya geldi. Görüşmenin 1 saat 5 dakika sürdüğü açıklanmıştı.

BIDEN F-16 SATIŞINA SICAK BAKTIĞINI AÇIKLADI

Türkiye’nin geçen ay Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine itirazını geri çekmesinin ardından ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye’ye F-16 satılmasını desteklediğini açıklamıştı.

Biden, NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası, Türkiye''ye F-16 satışına sıcak baktığını ve Kongre''de onaylanması için Washington''a iner inmez çalışma yapacağını söyleyerek " Türkiye''ye F-16''ları satmamız gerekiyor. Varolanları da modernize etmemiz gerekiyor. Bunu yapmamak çıkarlarımıza aykırı. Biz onlara F-16 satmalıyız. Bu konuda Kongre''den onay alabileceğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

ABD''de Türkiye''ye F-16 satışının kısıtlanmasını öngören yasa tasarısı Temsilciler Meclisi''nde onaylanmıştı. Tasarıda ‘ABD başkanının Türkiye’ye F-16 satışının ABD’nin ulusal çıkarına olduğunu onaylaması’ ve ‘F-16’ların Türkiye tarafından Yunanistan toprakları üzerindeki uçuşlarda kullanılmaması için somut adımlar atılması’ şartları yer alıyor.

KILIÇDAROĞLU TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklamada bulundu. Kılıçdaroğlu, "F-35 savaş uçağı projesinden çıkartılmamız ve paramızı geri alamamamız yetmiyormuş gibi, yalvar yakar duruma düşürüldüğümüz F-16 uçaklarını nerede kullanıp nerede kullanamayacağımıza dair şartlar koymaya kalktığını görüyoruz" dedi.

ABD''ye seslenen Kılıçdaroğlu, "Bu konuda suçlu arayacaksanız, suçlusu biziz. Varsa bir sorununuz, bizimle halledin" ifadelerine yer verdi.

İlgili Haberler