Hassasiyeti ortadan kaldıran operasyon!

Hassasiyeti ortadan kaldıran operasyon!
Şanlıurfa’da bir süre dinlenen rehineler, özel TUR uçağı ile Ankara Esenboğa Havalimanı’na getirildi. Rehinelerin yakınları, uçağın kapısı açılır açılmaz akrabalarına sarılarak hasret giderdiler.

Hassasiyeti ortadan kaldıran operasyon!

ABD liderliğinde IŞİD’e karşı yapılacak aktif mücadeleye rehineler nedeniyle “çekince” koyan Ankara’nın önü açıldı.

İncirlik gündemde
ABD Savunma ve Dışişleri bakanları, IŞİD’e karşı oluşturulacak koalisyon kapsamında İncirlik Üssü’nü operasyonel ve lojistik destek için kullanmak istemiş, ancak Türkiye bu talebe terör örgütünün elindeki 49 Türk rehine yüzünden olumsuz görüş bildirmişti.

Aktif göreve davetiye
TÜrkİye’nin, IŞİD için S. Arabistan’da düzenlenen zirvenin sonuç bildirgesini imzalamamasını yorumlayan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, “Onların sorunları var” demişti. Rehinelerin gelip, “hassasiyet”in ortadan kalkmasıyla, Ankara’nın mazereti kalmamış oldu.

Koalisyona taze kan
Türkİye’nin elinin rahatlamasıyla, IŞİD’e karşı oluşturulan ve aralarında Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, Lüksemburg, İrlanda, İsrail ve Japonya’nın da bulunduğu koalisyon ülkeleri arasında yer alması bekleniyor. 

101 gün sonra gelen kurtuluş mutluluğu IŞİD, 101 gündür rehin tuttuğu Musul Konsolosu Öztürk Yılmaz ve 48 elçilik çalışanını dün sabah serbest bıraktı. Doğum gününde kurtulan Yılmaz, yüzündeki izlere, “Çizik” dedi.

ISİD’li canilerin yaklaşık 3 aydır tüm çabalara rağmen serbest bırakmadığı Musul Konsolosu Öztürk Yılmaz ve 48 elçilik çalışanı, dün sabah hürriyetlerine kavuştu. Kurtarılmalarını, Tayyip Erdoğan ve hükümetin “büyük başarı” olarak nitelediği 3’ü Iraklı 49 konsolos çalışanı, dünyaca ünlü Reuters ajansına göre IŞİD’in güçlü olduğu Rakka kentinden Kaçakale’nin tam karşısındaki Tel Abyad’a götürülüp serbest bırakıldı. Doğum günü 20 Eylül’de IŞİD’den kurtulan Konsolos Öztürk Yılmaz, “Musul dünyanın en tehlikeli yeri. Öyle bir yerde bayrak dalgalandırmak kolay iş değil. Ülkem için katlandığım her şeyden gurur duyuyorum” dedi.

Açıklama olmadı
11 Haziran’da terör örgütü IŞİD tarafından kaçırılıp, rehin alınan, devam eden süreçte hükümet ilgili haberlere yayın yasağı koyarak, gazeteler ve televizyonlarda bu konuda haber yapılmasını engellemeye çalıştığı Musul Başkonsolosu ve 48 çalışanı hürriyetine kavuştu. Rehinelerin serbest kalmasını yabancı basın ajansları da “acil” koduyla 06.30’dan itibaren Başbakan Davutoğlu’nun açıklamasıyla dünyaya duyuruldu. 49 rehine, Akçakale Sınır Kapısı’na giden Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, MİT Bölge Başkanı’nın da aralarında bulunduğu görevliler tarafından teslim alındı. Konsolos ve çalışanlar, kent merkezindeki bir kamu kurumu binasına getirildi. Polisler tarafından otomobillerle getirilen yeni kıyafetler görevliler tarafından rehinelerin bulunduğu binaya götürüldü. Rehineler saat 08.15’te konvoy halinde Şanlıurfa GAP Havalimanı’na götürüldü. Havaalanı’na inen Davutoğlu, kendisini bekleyen rehineler ile bir süre VIP Salonu’nda görüştü.

İlginç tesadüf
Ankara, Esenboğa Havaalanı’na gelen uçaktan Başbakan, eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Konsolos Yılmaz, rehinelerin ailelerine el sallayarak indiler.  Esaretten “doğum gününde” kurtulan Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, ilk duygularını, “Umutsuzluk diye bir şey olmaz” diye açıkladı. Mutlu olduğunu söyleyen Yılmaz, şöyle dedi: “Ülkemle devletimle gurur duydum. Musul dünyanın en tehlikeli yeri. Binlerce insanın öldürüldüğü bir yer. Terör olaylarının merkezi. Öyle bir yerde bayrak dalgalandırmak kolay iş değil. Biz de büyük sıkıntılar çektik, ancak insan ülkesi için unlardan gocunmaz gücenmez bunlardan gurur duyar. En de ülkem için katlandığım her şeyden gurur duyuyorum.” Yılmaz, alnındaki izler için, “Çizik” dedi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yayınladığı mesajla, mutluluğunu ifade ederken operasyonda emeği geçen herkesi de kutladı. 

Takım elbise getirildi
 49 konsolosluk çalışanı için sabah erken saatlerde mağaza açtırılarak 150 takım elbise alındı. Bunun ardından medya karşısına çıktılar. Canilerin elinden doğum gününde kurtulan Konsolos Yılmaz, “Bugün benim 2. doğum günüm” dedi.


Kafa kesen canilerle
geçen kâbus günleri

Suriye ve Irak’ta son derece vahşi yöntemlerle dehşet saçan ISİD’li canilerin elinde kafaları kesilme korkusuyla 101 gün yaşamak zorunda kalan rehineler, ikinci kez dünyaya gelmiş gibiler. Rehinelerden Alptekin Esirgün, Başkonsolos Yılmaz’ın, IŞİD’in Türkiye adına açıklama yapması yönündeki zorlamalarına karşı koyduğunu belirterek, “Kafasına silah dayandığı halde yine açıklama yapmadı. Süreci çok iyi yönetti” dedi. 

Kızım hayata bağladı
Ecrin Ela Ercan isimli bebeğin babası Emin Ercan, alıkonuldukları süre zarfında, küçük Ela’nın annesinin çabalarıyla hayata tutunduğunu söyledi. Ercan, “Eşimle beraber vatanıma dönme sevincini yaşamak, oradaki sıkıntıların hepsini unutturdu” dedi. Emniyet görevlisi Alparslan Yel de, “Müslüman olduğumuz için biraz iyi davrandılar. Yine de o kadar rahat değildik. Orada bir savaş vardı” diye konuştu. Alptekin Esirgün de alıkonuldukları günlerde yaşadıkları sıkıntılara karşı sabrettiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Orada metanetle durmamız gerektiğini biliyorduk. Bunu arkadaşlara da telkin etmeye çalıştık. Çünkü aramızda siviller de vardı. Gerekli uyarıları yaparak, dik durarak, inancımızla dik durarak devletimize güvendik ve sonunda güvendiğimizin semeresini aldık.” Bursa, Osmangazi İlçesi Dikkaldırım Mahallesi Hatıra Sokak’ta oturan Konsolos Öztürk Yılmaz’ın babası Şerafettin ve annesi Anahanım Yılmaz’ın komşuları, bayram ettiklerini söyledi. Komşularından emekli öğretmen Ahmet Raufoğlu, “Onlar doğru düzgün kahvaltı bile yapamıyordu. Öztürk Yılmaz’ın annesi ve babası daha önce Ankara’ya gittiği için şimdi evlerinde kimse bulunmuyordu” dedi. 

Fatih Erboz ve Hanife Açıkalın haberi