Cumhurbaşkanı da isim tartışmalarında

Cumhurbaşkanı da isim tartışmalarında
Cumhurbaşkanı da isim tartışmalarında

CumhurbaŞkanı Abdullah Gül, 3. boğaz köprüsünün “Yavuz Sultan Selim” olarak açıklanan isminin yarattığı tartışmalara

CumhurbaŞkanı Abdullah Gül, 3. boğaz köprüsünün “Yavuz Sultan Selim” olarak açıklanan isminin yarattığı tartışmalara katılarak, “Bu konuda bir hassasiyet var. Belki şöyle yapılabilir. Büyük bir devlet projesine, Hacı Bektaş-ı Veli veya Pir Sultan Abdal ismi verilebilir” önerisi yaptı. Gezi’ye de değinen Gül, “Mesajın alındığı görünüyor. Sokak gösterileri bitmeli” dedi. GÜNCEL, Sayfa 8



Gül de isim tartışmasına dahil oldu
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 3. boğaz köprüsünün ismine ilişkin olarak, Bu konuda bir hassasiyet var. Belki şöyle yapılabilir. Büyük bir devlet projesine, Hacı Bektaş-ı Veli veya Pir Sultan Abdal ismi verilebilir” yaptı. Gül, ismin değişip değişmeyeceğinin sorulması üzerine, “Onu bilemem doğrusu. Tarihte de doğrusu söylenen şeylerin tartışmalı olduğunu görürüz, tarihe, geçmişe baktığımızda. Yaşadığımız gün bile tartışmalı iken, geçmişi konuşurken, tartışmalı konular vardır. Ama böyle bir madem ki vatandaşlarımızın bazılarında, hassasiyet var hassasiyet oldu, önemli bir projeye bir sürü projeler yapılıyor, o projelerden birisine ’Hacı Bektaş-ı Veli’ismi verilebilir. Bunlar, büyük insanlardır, bu şekilde biz hepimizin doğrusu kaynaşmasını sağlamamız gerekir “ dedi. Gül, Gezi Parkı olaylarını değerlendirirken de ” Bir diyaloğun kurulması çok önemliydi. Çok geniş bir şekilde de gördünüz. Yapılması düşünülen projeler bu noktada askıya alınmış oldu. Mesajların dikkate alındığı gözüküyor. Sokaklardaki gösterilerin  bitmesi gerektiğine inanıyorum “ dedi.

Özdağ önermişti
Öte yandan, 21. Yüzyıl Türkiye Enstütüsü Başkanı Ümit Özdağ da bir gün önce sitesindeki yazısında Yavuz Selim isminin toplumda çatışma yaratmaması için yapılacak köprünün iki viyadüğünden birine Pir Sultan Aptal, diğerine ise Hacı Bektaş-ı Veli adının verilmesini teklif etmişti. Özdağ ayrıca, köprü yakınında yapılacak büyük bir parka Yavuz Sultan selim ve Şah İsmail’in at üstünde yan yana heykellerinin dikilmesini önermişti.