200 bin taşerona kadro yolda

200 bin taşerona kadro yolda
Devlet kuruluşlarında asıl işi yapan taşeron işçilerin kadroya alınması için düğmeye basıldı. Verilecek kadroya yönelik işlemler, 3 ay içerisinde tamamlanacak

İkiyüz bin teşarona kadro yolda

Geride 550 bin taşeron işçi kalacak. Maliye Bakanlığı’ndan alınacak vizeyle, kim ne amaçla işe başlatılmışsa o amaçla hizmetini sunacak. Taşeronla ilgili, kamunun ihtiyacı varsa, olmazsa olmazlar kadroya alınacak. 

 

200 bin taşerona kadro yolda

Kamuda asıl işi yapan 200 bin taşeron işçi, heyecanlı bekleyişe başladı. Verilecek kadroya yönelik işlemler, 3 ay içerisinde tamamlanacak. Geride 550 bin taşeron işçi kalacak.

evlet kuruluşlarında asıl işi yapan taşeron işçilerin kadroya alınması için düğmeye basıldı. 3 ay içinde işlem tamamlanacak. Kamuda asıl işi yaptığı tahmin edilen 200 bin civarında işçinin yüzü gülecek. 64. Hükümet’in geçtiğimiz günlerde açıklanan Eylem Planı’nda taşeron işçilerle ilgili takvim de duyuruldu. Eylem Planı’nda; alt işverenlik çerçevesinde asıl işlerde çalışanların, kamuda istihdam edilmesine yönelik düzenlemenin 3 ay içerisinde yürürlüğe gireceği kaydedildi.

Hastaneler, karayolları

Bu işlemden Maliye Bakanlığı’nın sorumlu olduğu belirtilen Eylem Planı’nda, şöyle denildi: “Alt işverenlik çerçevesinde asıl işlerde çalışanların kamuda istihdam edilmesine yönelik olmak üzere geçişe ilişkin koşulların, sürenin ve uygulamanın usul ve esaslarının belirleneceği düzenleme yapılacak.” Kamuda 750 bin kadar taşeron işçi var. 200 bininin asıl işte çalıştığı tahmin ediliyor. Hastanelerde asıl işi yapanlar, karayollarında yol işçileri, laboratuvar çalışanları düzenleme ile kadroya geçecek. Taşeronların kamuya geçiş için zorunlu olan KPSS engeli ortadan kaldırılacak. Kamu bankalarının taşeron olarak çalışan güvenlikçileri kadroya alacağını açıklaması, heyecan uyandırdı. Ziraat Bankası, yılbaşından itibaren 2 bin 707 güvenlik görevlisini banka kadrosuna alacak. Halk Bankası da taşeron çalışanlarını kadrosuna almak için çalışma yapıyor.

Nasıl seçilecekler?

Hatırlanacağı gibi, eski Çalışma Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçilerle ilgili olarak şunları söylemişti; “750 bin civarında kamuda çalışan eleman var. Bunların tümünü toparlayacak bir yasa yaptık. Mesela TRT’de hizmet alımı olacaksa, Maliye Bakanlığından alınacak vizeyle, kim ne amaçla işe başlatılmışsa o amaçla hizmetini sunacak. Taşeronla ilgili, kamunun ihtiyacı varsa, olmazsa olmazlar kadroya alınacak. Mesela, hasta bakıcı bir kardeşimiz. Hastayı ameliyattan odasına kadar götürüp ilgileniyor. Hizmet alımı var. Hizmet alımı yapılacak işler de netleşecek. Sendikalar, ilgili bakanlıklar çalışmayı tamamlayacaklar. ” Şuradaki elemanlar asıl işçidir kadroya, şuradakiler de yardımcı işçidir “ denilecek, onlar da, asıl işçinin elde ettiği hakları yardımcı işçilere de verilerek alınacak.”