Piyasalarda “Çin” endişesi sürüyor

Piyasalarda “Çin” endişesi sürüyor
Uluslararası piyasalarda Çin’in, Yuan referans kurunu 7 gün üst üste düşürmesinin ve bunun da bir kur savaşı riskini arttırmasının ardından Pekin’e ilişkin endişeler arttı

Asya hisse senetlerinin büyük bölümü, ABD ve Avrupa endeks vadeli kontratları ile birlikte, Çin’in para birimi Yuan’ı gevşetmesinin ardından düşerken, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin’de hisse senetleri, hükümetin piyasayı destekleme çabaları ile birlikte değer kazandı. Güney Kore wonu, Kuzey Kore’nin dördüncü nükleer denemesinin ardından düştü.

Devalüasyon baskısı

Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi, Çin Merkez Bankası’nın Yuan referans kurunu yedi gün üst üste düşürmesi ve bunun da bir kur savaşı riskini arttırmasının ardından, Nisan 2009’dan bu yana en düşük seviyesine indi. Çin içindeki Yuan kuru ile dışarıdaki kur arasındaki fark genişledi ve bu durum hükümet üzerinde ekonomiyi desteklemek için Yuan’ı devalüe etmesine ilişkin baskıları arttırıyor. Çin’de CSI 300 Endeksi yüzde 0.4 yükseldi ve Pazartesi günkü yüzde 7’lik düşüşün ardından yükselişini ikinci güne taşıdı. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 düştü ve 31 Aralık’tan bu yana yüzde 3.5 kaybetti. Japonya’da Topix Endeksi yüzde 1.1 geri çekildi. Endeks erken saatlerdeki yüzde 0.7’lik kazancını geri verdi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.8 geriledi.

Borsalar şaşkın

Japonya hisse senetleri değer kaybetti ve Euro Stoxx 50 endeks vadeli kontratları, Londra saati ile 07:05’te yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu. Çin’de büyük sermayeli şirketleri içeren CSI 300 Endeksi yüzde 1.8 yükseldi ve 21 Aralık’tan bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirmeye yöneldi. Kuzey Kore’nin resmî Kore Merkez Haber Ajansı, Kim Jong Un rejiminin ülkenin kuzeydoğu ucunda bir yeraltı test bölgesinde hidrojen bombası patlattığını duyurdu. Yen, güvenli liman niteliğindeki varlıklara gelen alımların etkisi ile iki ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkarken, ABD Hazine tahvilleri yükselişini beşinci güne genişletti. Altın kazançlarını korurken, çinko, Çin’de talebin azalmakta olduğuna ilişkin endişelerden dolayı, Londra’da işlem gören sanayi metallerindeki düşüşlere öncülük etti.

Singapur’da LGT Group yatırım stratejissti Simon Grose-Hodge, “Çin’in görünümü iyi değil ve ilk önce satıp, soruları daha sonra sorma dönemindeyiz gibi görünüyor,” dedi ve “İnsanlar riskten kaçınıyor. Buna bir de jeopolitik konuları eklerseniz, yatırımcıların isteksizliğne diğer bir bahane daha bulabilirsiniz. Bugünkü gibi bir günde, bu durum, cesur olmaktan ziyade korkmak için diğer bir sebep” şeklinde görüş bildirdi.

 

Yuan, 5 yıl önceki değerinde

Çin Yuan’ı, Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) referans kuru beklenmedik düşük bir seviyeye indirmesinin ardından beş yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu durum, politika yapıcılarının, müdahale maliyetlerinin artması ve ekonomik büyümenin yavaşlaması ile birlikte, yuanın değer kaybında daha fazla tolerans gösterdiğini işaret ediyor. PBOC; günlük kur fiksingini Nisan 2011’den bu yana en düşük seviyesine indirdi ve bu, yuanın Çin’deki işlemlerde son kapanış seviyesinden daha zayıftı. Yuan dolar karşısında, serbestçe işlem gördüğü Hong Kong piyasasında, yüzde 1.1 ile Ağustos ayındaki sürpriz devalüasyondan bu yana en hızlı düşüşünü kaydederken, Şanghay piyasasında yüzde 0.6 değer kaybetti. Her iki piyasada da yuan Mart 2011’den bu yana en zayıf seviyesine indi. Her iki kur arasındaki fark, Çarşamba günü rekor seviyeye genişledi.