Hava operasyonlarının Türkmenlere faydası yok

Hava operasyonlarının Türkmenlere faydası yok
Türk savaş uçaklarının koalisyon güçleri ile Suriye’deki terör örgütü IŞİD hedeflerine yaptıkları ortak hava harekâtının Türkmen bölgelerine bir faydasının olmadığı ileri sürüldü

Hava operasyonlarının Türkmenlere faydası yok

Bayırbucak Türkleri Dayanışma Derneği Onursal Başkanı Mehmet Şandır, “Bildiğim kadarıyla koalisyon güçlerinin IŞİD’i hedef alan bir programları var. Şu anda koalisyon güçlerinin düzenlediği saldırıların Türkmenlere bir faydası yok. Kafamızı kuma sokmayalım. Amerika çok net bir şekilde ‘Bizim Türkiye ile olan anlaşmamız sadece IŞİD’e karşıdır’ diyor” ifadelerini kullandı.

Sıkıntılar artıyor

Kara operasyonu olmadan Türkmen bölgelerinin kontrol altında tutulamayacağına dikkat çeken Şandır, şöyle devam etti: “O sebeple şu anki koalisyon operasyonunun Türkmenlere bir faydası yok. Ama bize ulaşan bilgilere göre Türkmenlerin bölgedeki sıkıntıları gittikçe artıyor. Çünkü bombalanan yerlerde ağırlıklı olarak Türkmen bölgeleri bulunuyor. Bu bölgeler bir yandan IŞİD, diğer yandan koalisyon güçleri tarafından saldırı altında. ‘Sivillere dokunmuyoruz’ diyorlar ama hava saldırılarında bu mümkün değil. O sebeple iyi gelişmiyor. Koalisyon güçlerinin yaptıkları operasyonların Türkmenlere faydasının olabilmesi için hava operasyonundan ziyade kara operasyonu gerçekleştirmeleri gerekiyor.”  Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa da koalisyon güçlerinin bölgede operasyon startı verdiğini, ancak Türkmenler adına değişen bir durumun olmadığını söyledi. Mustafa şöyle konuştu: “Koalisyon güçleri Dışişleri Bakanlığı’nın açıkladığı gibi IŞİD bölgelerini vurmaktadır. Bombalanan bölge IŞİD’e ait lojistik merkez veya taktik birimi olabilir. Ama Türkmen birliklerinin çarpıştığı cephelerle ilgili şu an için bir değişiklik yok. Bölgede çatışmalar devam ediyor. Bu anlamda Türkmenler adına değişen bir durumun olmadığını söyleyebiliriz. Türkmen birlikleri, IŞİD saldırıları sonucu kaybettikleri Azez’e bağlı iki köyü geri almaya çalışıyor.”