'Hava savunmada bağımsız değiliz'

'Hava savunmada bağımsız değiliz'
CHP Parti Meclisi Erdal Aksünger, S-400 ve F-35'lerle ilgili açıklamalarda bulundu. Aksünger, "Hava savunmada bağımsız değiliz" dedi.

Fatih ERBOZ / ANKARA

S-400 füze sistemi ile F-35 uçakları konusunda ABD ile kriz sürerken, Türkiye'nin bu konulardaki teknolojik alt yapısı da tartışma gündemine geldi.

Bilişim uzmanı CHP Parti Meclisi Üyesi Erdal Aksünger, konunun Türkiye açısından bir tercih meselesi kadar ciddi bir güvenlik teknolojisi sorunu olduğunu belirtti.

ABD'nin, Suriye'ye yeni radar sistemi kurduğunu anımsatan Aksünger, şunları söyledi:

"Türkiye sınırları da dahil bütün Orta Doğu, ABD'nin teknolojik alt yapıları sayesinde İsrail tarafından denetleniyor. Bu noktada bir S-400 füze sistemi ile F-35 uçakları karşılaştırılarak teknoloji eksenli, bağımsızlık vurgusu da yapılarak bir tartışma var Türkiye'de. Rusya'dan S-400 füze sistemini alarak ne kadar bağımsız olabilirsiniz? Biz NATO üyesiyiz. Bunu dikkate aldığınızda NATO'dan çıkalım söylemleri de güvenlik teknolojisi açısından anlamsız kalabiliyor. Yani bizim bütün teknolojik alt yapılarımızı NATO'nun diğer ülkeleri biliyor. Dolayısıyla sizin savunma güvenlik teknolojilerinizi zaten biliyor, bu noktada bizim dikkatli olmamız gerekiyor.

S-400 füze sistemini alabilirsiniz, ama daha dikkatli olmanız gerekir. Gerek NATO'da kalarak, gerekse NATO'dan çıkarak sizin bu alanda NATO'ya bağımlılığınız tam olarak maalesef ortadan kalkmıyor. NATO ülkeleri savunma teknolojinizi bildiği sürece bütün NATO üyesi ülkeler sizin için tehdit oluşturabilir. Olası bir sürtüşmede artık onlar sizin sitemlerinizi biliyor ve siz onlara karşı hedef ülke haline gelebilirsiniz. S-400 füze sistemini aldığınız andan itibaren savunma sisteminizi yenilemiş olmuyorsunuz.

NATO ülkelerinin savunma sistemleri şu anda ABD ve Avrupa ülkelerinde konuşlu. Bunların yüzde 40'ı ABD, yüzde 60'ı Avrupa'da. Yani siz savunma sisteminizi kurgularken NATO'ya göre hareket etmişsiniz. Sizin sisteminizin düğmeleri gerçek olarak ABD'nin elinde. Eğer bu sistemden çıkarsanız tüm bu ülkelerin hedefi haline geleceksiniz. Belki S-400 savunma füzelerini alarak da hedef haline geleceksiniz. Tüm bunları hesap etmek gerekir."