"Hayal kırıklığı yaşanan aşk!"

"Hayal kırıklığı yaşanan aşk!"
Batı medyası Alman Başbakan Angela Merkel’in darbe girişimi sonrası ilk kez geldiği Türkiye’deki temaslarını “Hayalkırıklığı yaşanan aşk” diye yorumladı.

Bilun Çelik / Yeniçağ 

Alman medyası, Başbakan Angela Merkel’in, 1.5 yılda 5. kez geldiği Türkiye’deki ziyaretinde karşılıklı “ soğuk mesajlar” verildiğini yazdı. Alman Reutlinger General- Anzeiger, Merkel ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “bir bozuşmaya izin vermemeye çabaladığını” yazdı. Gazete, “Her 2 ülkenin de birçok nedenle birbirine ihtiyacı var. Başbakan Merkel, basın ve ifade özgürlüğü, inanç özgürlüğü ve kuvvetler ayrılığının önemini açıkça dile getirdi. O nedenle Erdoğan bu ziyareti iç politikada kendi lehine bir şova dönüştüremez. Her iki taraf da terörle mücadelede
hemfikirdi. Ancak terörden ne anlaşıldığı konusunda ise derin görüş ayrılıkları var” diye yazdı.

ZORAKİ EVLİLİK

Die Zeit ise 2 ülke arasındaki ilişkiyi “evliliğe” benzeterek Merkel’in ziyaretini “Hayal Kırıklığı Yaşanan Aşk” başlığıyla verdi. Gazete, Türk-Alman ilişkileri bir evlilik ilişkisi olsaydı, geçen yıl boşanmak için çok sayıda gerekçe birikmişti.

Çiftlerden biri casusluk, tehditler ve Rusya ile ilişkilere öfkeliyken, diğeri tutulmayan sözler nedeniyle hayal kırıklığı yaşıyor ve darbe girişimi sonrasında kimsenin gelmemiş olmasına öfkeli. Ancak arada çocuklar da var: Milyonları bulan Türk diasporası, milyarları bulan ekonomik ilişkiler ve en küçük çocuk de ‘geri kabul anlaşması.’ NATO ise ortak ev. Bu nedenle ilişkiyi sürdürmek gerekiyor” dedi.

Süddeutsche Zeitung ise şu görüşlere yer verdi: “Türkiye’de hala tutuklu gazeteciler ve halkın seçtiği ama hapse atılan milletvekillerini destekleyen cesur insan hakları savunucuları ve avukatlar var. Bu insanların Avrupa’nın onların kaderi ile hala ilgilendiğini bilme hissine ihtiyacı var.”

Frankfurter Rundschau gazetesi, ziyaretin tüm olumlu yanlarına rağmen damakta yavan bir tat bıraktığını savundu. Gazete, “Merkel, Türkiye Cumhurbaşkanı ile görüşmesinde demokratik temel hak ve özgürlükler ile kuvvetler ayrılığının dikkate alınmasını vurguladı. Bu sözlerle Türk hükümetinin ‘temizleme’ operasyonu ve bu kapsamda sayısız politikacı ve gazetecinin tutuklanmasının yanı sıra Erdoğan’ın başkanlık sistemini getirecek referandum ile yetkilerini artırıp demokratik hakları kısıtlama planlarını eleştirmiş oldu.

Bununla birliktemuhalefetteki politikacılarla görüştü ve Gülencilerin fişlenmesine yönelik uyarıda bulundu. Bunlar az değil” diye yazdı. Frankfurter Allgemeine Zeitung ise, şöyle dedi: “Tayyip Erdoğan’ın Merkel’e saygı ile baktığı günler geride kaldı. Bir arzuhal sahibi olarak seçim yılında Türkiye ile yapılan mülteci anlaşmasını kurtarmak için gidiyor.”