Haydar Çakmak'tan 'Avrupa Birliği ve Türkiye' değerlendirmesi

Haydar Çakmak'tan 'Avrupa Birliği ve Türkiye' değerlendirmesi
Yeniçağ Gazetesi yazarı, Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haydar Çakmak, 29 Mart 2017 günü saat 19:00’da, Milli Düşünce Merkezi’nin 374. Bilgi Şöleni konferansında Avrupa Birliği hakkında özetle aşağıdaki hususları anlattı.

İşte Haydar Çakmak'ın değerlendirmeleri:

AB’nin 20 trilyon dolar milli hasılası var. 5 trilyon avro civarında ihracat yapıyor. Dünyanın en büyük pazarı.

Yunanistan iflas ediyordu; nasıl kurtuldu? Almanlar çok para verdi. Bu para, 5 yıl devlet memuru almayacaksın, her yıl 5 bin memuru, toplamda 25 bin memuru işten çıkaracaksın gibi şartlara bağlandı.

İngilizlerin öteden beri Avrupa’yla yıldızı barışmaz. İngiltere 1973 yılında Avrupa Birliğine girdi. O yıldan beri İngilizler Avrupa Birliği’nden çıkma tartışması yapıyor. de Gaulle’nin İngilizler için bir sözü var, “İngilizler Avrupa Birliği’ni dışarıdan yıkamayacakları için, içimize girip bizi yıkmak istiyorlar.” İngilizler AB’ne hayır için bir örgüt kurarlarsa başarılı olabilir. Türkiye’de bu örgüte üye olabilir. Türkiye ile İngiltere arasında yapılan  bu son görüşmeler belki de bununla ilgilidir.

Türkler; ne Ortadoğuludur, ne de Avrupalıdır. Türkler Asyalıdır.

Avrupa’da iki farklı değerler sistemi var:

1-Geleneksel değerler: Hristiyanlık

2-Doğuştan elde ettikleri değerler: Hukuk, insan hakları, demokrasi, serbest rekabet.

Bunlar aynı zamanda Avrupa’nın kriterleri. Biz ikinci gruba girebiliriz.

Finler, Macarlar Altay kavmidir. Hristiyan olmalarından dolayı entegre olmuştur. Türkler, Müslüman olmalarından dolayı entegre olamadı.

Atalarımızın Batı zafiyeti var. Osmanlı padişahlarının hiçbiri Arap veya Fars ile evlenmemiş. Osmanlı, İttihat ve Terakki, Cumhuriyet, Batı yanlısıdır.

Adnan Menderes, Celal Bayar; Batı yanlısı.

Ecevit; 1980 öncesi AB’ne karşıydı. 1980’den sonra AB’yi destekledi.

Alparslan Türkeş’in AB ile ilgili görüşü; “AB’ne eşit şartlarda girersek olumlu, eşit girmezsek AB’ne karşıyız” şeklindedir.

Turgut Özal AB’ne karşıydı. Kamuoyunda destekler gibi görünüyordu.

AB’ni destekleyen en samimi politikacı Süleyman Demirel’dir.

AK Parti’nin AB yanlısı olduğuna inanmıyorum. 12 yılda 35 başlıktan sadece bir tanesini; Bilim ve Araştırma Başlığını  kapattık.

AK Parti 2002-2005 arası 400’ün üzerinde yasa çıkardı. Kendi ile ilgili ne kadar yasa varsa çıkardı. Parti kapatma gibi kendilerini ilgilendiren yasalar çıkardı.

Almanlar, sadece Türklere salon vermeme durumu yok, İngilizlere, Fransızlara da salon vermiyor.

Almanlar eğitimli insanlar, vasıfsız işçileri az. Türklere iş vermeme durumu olursa Almanlar sıkıntıya düşer. Türklerin AB’deki tüm ülkelerde çalışma hakları var. Bu yüzden Türkleri dışarı çıkarmaları Almanların aleyhine olur. Bunu yapacaklarını sanmıyorum.