Haydi uzat elini...

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce olağanüstü kurultay ile Kemal Kılıçdaroğlu'nu genel başkanlık koltuğundan devirmeye çalışırken Twitter hesabından bir tartışma başlattı.

Önce binlerce kişinin beğendiği ve kendi hesaplarında paylaşarak yorumlar da eklediği 12 maddeden oluşan açıklamalarını aynen paylaşayım.

1- Ülkemizde ölüm sessizliği var. Bir şey, her şeye hâkim olmuş. Devlet sistemini alt üst eden düzenlemeler tek imzalı "fermannamelerle" yapılıyor.

2.462 yanıt 3.373 retweet 36.062 beğenme

2- Bunların içinden sadece Başbakanlık kurumunu ortadan kaldıran uygulama bile başlı başına bir yıkımdır. Türk tarihinin hiçbir döneminde devlet idaresinin tepesindeki iki yetki bir kişide toplanmamıştır.

300 yanıt 1.535 retweet 16.462 beğenme

3- Mutlakiyet dönemlerinde Han ya da Sultan, Cumhuriyet döneminde Cumhurbaşkanı, hepsinin yetkilerini paylaşan ikinci adamlar ve meclisler olmuştur.

142 yanıt 1.335 retweet 15.165 beğenme

4- Türk Devlet geleneğinin temel unsurlarından biri olan ikinci adamlara, bilinen şu örnekleri verebiliriz:

129 yanıt 1.176 retweet 14.273 beğenme

5- 8. yüzyılda Göktürk Hanları, İlteriş ve Bilge Kağanların Veziri Tonyukuk; 11.yüzyılda Selçuklu Sultanları Alp Arslan ve Melikşah'ın Baş veziri Nizamülmülk; 15. yüzyılda Osmanlı Padişahları 2. Murat ve 2. Mehmet'in Vezir-i Âzamı Çandarlı Kara Halil;

147 yanıt 1.244 retweet 13.786 beğenme

6- 16. yüzyılda Kanuni'nin "Serasker Sultan" unvanı olan Vezir-i Âzamı Pargalı İbrahim; 16. yüzyılda Kanuni, 2. Selim ve 3. Murad'ın Vezir-i Âzamı Sokullu Mehmet; 17. yüzyılda 4. Mehmet'in Sadrazamları Köprülüler; 18. yüzyılda 3. Ahmet'in Sadrazamı Nevşehirli İbrahim;

152 yanıt 1.180 retweet 12.847 beğenme

7- 19. yüzyılda 3. Selim ve 2. Mahmud'un Sadrazamı Alemdar Mustafa; 19. yüzyılda Abdülmecid'in Sadrazamı Mustafa Reşit; 19. yüzyılda Abdülhamid'in Sadrazamı Mithat Paşa Ve 20. Yüzyılda Cumhuriyet'in Başvekilleri İsmet Paşa ve Celal Bayar.

139 yanıt 1.165 retweet 13.144 beğenme

8- 1300 yıllık 2. Adam geleneği, ne olduğu belli olmayan bir sistem dayatılarak yıkıldı. Tarih boyunca çeşitli adlar altında devlet geleneğini sürdüren bir makam yok edildi.

278 yanıt 1.524 retweet 16.000 beğenme

9- Hiç kimsenin sesi çıkmıyor, hiç kimseden itiraz yükselmiyor. Gelenekten ve gelenekçilikten söz edenler, neredesiniz? Çok önemli bir devlet geleneğinin yerle bir edilmesine neden itiraz etmiyorsunuz? Topluma tarihin ışığını tutmakla görevli olan Tarihçiler, neredesiniz?

1.277 yanıt 2.669 retweet 23.248 beğenme

10- Demokrasinin ve parlamenter rejimin ürünü olan siyasetçiler, neredesiniz? Devlet ve toplum hayatının kurumlara ve kurumların korunmasına dayalı olduğunu bilmesi gereken aydınlar, neredesiniz?

447 yanıt 1.626 retweet 16.015 beğenme

11- Muhafaza edilmesi şart olan değerleri yok etmenin, yıkıcılık olduğunu ileri süren muhafazakarlar, neredesiniz?

339 yanıt 1.649 retweet 16.262 beğenme

12- Biz, tarihimizin biriktirdiği demokratik kazanımların korunmasından yanayız ve tecrübelerden süzülüp gelmiş kurumların tahrip edilmesine karşı çıkıyoruz. Değişmesi şart olanların ise, milletimiz tarafından çok kısa süre içinde tasfiye edileceğine inanıyoruz.

863 yanıt 1.632 retweet 16.852 beğenme

İşte toplu halde yorumlarım:

1. 16 Nisan referandumu öncesi CHP, "hayır" kampanyaları yaptı mı? Yaptı.

2. Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve CHP milletvekilleri yüzlerce miting yaptı mı? Yaptı.

3. Meral Akşener partisiz olmasına rağmen "sonsuza kadar hayır" diye milliyetçi kesime seslenmek için Türkiye'yi adım adım gezdi mi? Gezdi.

4. Temel Karamollaoğlu ve Saadet Partisi muhafazakar kesime "Hayır'da Hayır vardır" diye mesajlar vererek kampanya ve mitingler yaptı mı? Yaptı.

5. Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Prof. Dr. Metin Feyzioğlu mevcut Anayasa ile 16 Nisan anayasa değişikliklerini kitap haline getirerek halka dağıttı mı? Dağıttı.

6. Feyzioğlu televizyon, radyo ve yazılı medya açıklamaları ile tek kişinin devlet yönetimine neden karşı olduklarını madde madde anlattı mı? Anlattı.

7. TBB'nin düzenlediği toplantılarda sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, bilim adamları, hukukçular demokratik parlamenter rejimin yıkılıp başbakanlığın kalkacağını açık seçik anlattılar mı? Anlattılar.

8. Ben defalarca örnekler vererek demokratik parlamenter rejimin yıkılması sonra olacakları yazdım mı? Yazdım.

9. Atatürk Türkiye'sinin kurucu ayarlarını ve parlamenter rejimi savunan gazeteciler, aydınlar, bilim adamları, tarihçiler, hukukçular, siyasetçiler, eski bakanlar yazıları ve televizyon programları ile her şeye bir kişinin hâkim olacağını anlattılar mı? Anlattılar.

10.          Yargı, Yürütme ve Yasama güçlerinin bir kişinin hakimiyetine verileceği bas bas bağırılarak halka anlatıldı mı? Anlatıldı.

11.          MHP ve Devlet Bahçeli AKP'ye verdiği destek ile 16 Nisan'da "evet" çıkması için kampanyalar yaptılar mı? Yaptılar.

12.          Mühürsüz oyları yasalara aykırı şekilde geçerli kabul eden Yüksek Seçim Kurulu çoğunluğu "hayır" olan oyları hukuksuz şekilde "evet" yaptı mı? Yaptı.

Ve sorular:

Bak Muharrem Bey bugün tek kişi ülkeyi fermannamelerle idare etmeye başladı ise söyler misin bana CHP için olağanüstü kurultay zamanı mı?

Yoksa zaman, tek kişinin tüm icraatları ile mücadele etme zamanı mı?

Yoksa zaman, yerel seçimlerde tek kişiyi zora düşürecek siyasi başarı kazanma zamanı mı?

Yoksa zaman, geleneksel sorunları aşmak için Kemal Kılıçdaroğlu+Muharrem İnce güç birliği ile CHP'yi yeniden yapılandırmak, kurucu ayarlarına döndürme zamanı mı?

Ve bir öneri:

Ey Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli "Af" konusunda ısrarlı. Yeni yasama döneminde çıkarılması için hazırlık yapıyor.

Haydi, Bahçeli'nin "Af" çağrısına hızla destek verin ve Meclis kapanmadan MHP'yi de yanınıza alarak tüm muhalefet partilerinin iş birliği ile cezaevlerinde olan olmayan mağdurlar için hızla bir af yasasını Meclis'ten geçirin.

MHP'yi AKP ile iş birliğinden ilk kez "Af" sayesinde koparın.

Cumhurbaşkanı'nın KHK'larının Meclis'te yasalar çıkartılarak kontrol altına alınması konusunda da MHP'yi yanınıza çekmek için diyalog kapısı açın.

Ve sonuç:

Kılıçdaroğlu ve İnce'ye sorayım.

Akdeniz Çocukları şarkısını birlikte söyler misiniz?

 

Haydi, uzat elini

Bak gün doğmakta ufukta

Her gün yeni bir umutla

Doğalım biz de yeni baştan...

Yazarın Diğer Yazıları