HDP'den MHP'nin af teklifine destek

HDP'den MHP'nin af teklifine destek
HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, MHP'nin TBMM'ye sunduğu af teklifine olumlu baktığını söyledi. Gergerlioğlu, "Kişisel olarak affın genişletilmesi gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 24 Haziran öncesi gündeme getirdiği ve geçtiğimiz günlerde Meclis'e sunulan af teklifine HDP'den destek geldi.

T24'ten Hülya Karabağlı'nın haberine göre, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 211 bin olan kapasitenin 253 bine çıktığını bu sayının iki ay önce 246 bin olduğunu belirtti. Gergerlioğlu, "Kişisel olarak affın genişletilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sadece yüz kızartıcı suçlar dışarıda tutularak bir genişletilmeli yapılması gerekiyor" diye konuştu.

Gelecek 5 yılda yapılması planlanan 225 cezaevinin maddi olarak büyük bir yük getireceği yorumunu yapan HDP’li Gergerlioğlu, MHP’nin af teklifine ilişkin sorusu önergesini şu sözlerle değerlendirdi:

"MHP’nin daha çok adli suçlara yönelik bir af çalışması var. Sonuçta bu bir girişim, adli anlamda insanların sıkıntısı var ancak, biz sadece affın tek bir boyutuyla ele alınmaması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü cezaevlerinde durum sıkıntılı, son yıllarda gayri adil yargılamalar yoğun bir şekilde yapılı ve insanların bir adalet ve af beklentisi var. Çünkü, adalete, hukuka maalesef siyaset karışmış durumda, alınan kararların çoğu siyasi kararlar. Ergenekon’dan bugüne kadar birçok davada biz bu kararların siyasi olduklarını gördük. Şu anda Türkiye ifade özgürlüğü açısından da son derece kötü bir yerde. Türkiye dünyanın dibine vurmuş durumda ve verilen cezalar ifade özgürlüğünü ihlal eder şekilde en ağır bir şekilde veriliyor. İfade özgürlüğü,  terör propagandası ve benzerin suçların girmesi apaçık ortada."

"TEKLİFİN UYGUN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

"Sadece adli suçlar değil, diğer suçlara doğru genişletilme olması lazım. Böyle bir şey olmadığı halde binlerce insanın bu durumda olduğunu çok net biliyoruz. Cezaevlerinde de çok büyük sıkıntı olduğunu biliyoruz. Şu anda cezaevlerinin kapasitesi 211 bin olmasına rağmen tutuklu ve mahkum toplamı 253 bin kişiye ulaştı.  İki ay önce 246 bin kişiydi.

Önümüzdeki 5 yıl içinde 225 cezaevi yapılması planlanıyor. Hem maddi olarak da çok büyük getirecek Türkiye’ye. Bunlardan dolayı da ben kişisel olarak affın genişletilmesi gerektiğini düşünüyorum. 

Bize af konusunda çok soru geliyor. MHP’nin taşlığına nasıl yaklaşılıyor diye. İnsanların sıkıntıda olduğunu görüyorum. Bir umut gibi görüyorlar. İnanılmaz bir ağır kararlar verilmiş durumda. Genişletilen bir af teklifinin uygun olduğunu düşünüyorum."

İlgili Haberler