HDP'li Tan: "Musul ve Kerkük, Kürdistan'ın olmalı"

HDP'li Tan: "Musul ve Kerkük, Kürdistan'ın olmalı"
HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın “Irak’ta yeni oluşacak Kürdistan oluşumu içinde, Kerkük ve Musul’un da olması gerekir” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Ortadoğu’da yaşanan son gelişmeler ve Irak'ın kuzeyindeki referandum için açıklamalarda bulundu.

OdaTV'nin haberine göre “Şimdi Kürt halkı Ortadoğu’da ne yapmalı, bir Kürt devletinin kurulması mümkün müdür?” sorusuna HDP’li Altan Tan, şöyle yanıt verdi:

“KERKÜK VE MUSUL’UN DA OLMASI GEREKİR”

“Bana göre mümkündür. Bana göre Türkiye’nin de bunu desteklemesi gerekir. Yani Kürdistan’daki referandumu desteklemesi lazım, Kürtlerin Irak’ta bir bağımsız devlet kurması lazım. Ama bunu kurarken Türklerle, Araplarla, Farslarla veya başkalarıyla kavga etmeden. Peki böyle bir şey mümkün müdür? Elbette mümkündür. Kürtler 1991’den beri 26-27 yıldır bir statü sahibidirler. Fiilen şu anda bir devletleri var zaten. Bir devlete gerekli olan bütün kurumları var. Hiç kimseye de bir zararı olmamış.

Dolayısıyla bu statü resmileşirse, bunun Türkiye’ye de bir zararı yok, Bağdat’a ve İran’a da bir zararı yok. Aksine faydaları olacaktır. Kürtlerin de birkaç yüzyıldır devam eden statüsüzlük hali, psikolojik durumları düzelmiş olur. Kürtlerin de herkes gibi bir bayrağı, yeri, ismi olur. Birleşmiş Milletler’de bir sandalyesi olmuş olur. Bu şekilde eski kavgalar geçmişte kalır. Irak’ta yeni oluşacak Kürdistan oluşumu içinde, Kerkük ve Musul’un da olması gerekir.

Yani Türkmenlerin, Arapların ve Kürtlerin de birlikte yaşayabilecekleri bir devlet olmasını istiyorum. Çünkü böyle bir nüfusun, içinde yer aldığı bir devlet, sorunlarını da daha kolay çözecektir. Bu şekilde olursa Türkiye’nin ve Arap ülkelerinin korkularını da bir nebze de olsa giderecektir. Savaşı değil barışı konuşmak gerekir.”

İlgili Haberler