HDP’nin seçim vaadi: Özerklik

HDP’nin seçim vaadi: Özerklik
Demirtaş ve Yüksekdağ’ın açıkladığı bildirgede, “Özerkliği Türkiye’nin her yerinde hayata geçireceğiz. Vali dahil yerel yöneticiler seçimle iş başına gelecek” denildi

HDP’nin seçim vaadi: Özerklik

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, İstanbul’da Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıyla partilerinin seçim bildirgesini açıkladı. “Büyük İnsanlık Çağrısı” başlığıyla açıklanan bildirgede, “Tüm mahallelerde 7/24, anadilde, ücretsiz hizmet verecek kreşler açılacağı” belirtildi. Yeni anayasa sözü verilen bildirgede önceliğin, Türkiye’nin parçalanmasının önünü açacak olan özerkliğe verileceği kaydedildi. “Türkiye’nin çok kimlikli, çok kültürlü, çok inançlı, çok dilli yapısına uygun, insanlık esaslı yeni bir Anayasayı hep birlikte yapacağız” denilen bildirgede, şunlar kaydedildi: “Türkiye’nin demokratikleşmesinde, toplumsal barışın gerçekleşmesinde, halkların özgür ve gönüllü birliğinde önemli bir rol oynayacak ’demokratik özerkliği’Türkiye’nin her yerinde hayata geçireceğiz. Vali dahil yerel yöneticiler seçimle iş başına gelecek.” Bildirgede, “Parlamenter sistemi demokratikleştireceğiz ve Eş Genel Başkanlık sistemi uygulayan partilerin iktidara gelmesi halinde, Eş Başbakanlık Sistemini hayata geçireceğiz. Gösteri, yürüyüş, ifade ve örgütlenme hakkı başta olmak üzere, temel hak ve özgürlüklerin önündeki engeller ve baskıcı yasalar kaldırılacak. Hak aramak için yapılan tüm demokratik eylemler meşru kabul edilecek” denildi.

Dolmabahçe mutabakatı

Bildirgede şunlara yer verildi: “Kürt sorununun bütün boyutlarıyla çözümünü, demokratik bir Türkiye’nin inşasını sağlayacağız. Hiçbir etnik kimliğin devlet yönetiminden dışlanmadığı, kendini yönetme hakkını da kapsayan demokratik yerinden yönetim modelleri kuracağız. Yeni oluşacak bölge meclisleriyle adem-i merkezi yönetim sistemine geçeceğiz.  Kürt sorunu ve Türkiye’nin temel demokrasi sorunlarının çözümü adına başlayan sürecin bir aşaması olarak açıklanan Dolmabahçe Mutabakatı’ndaki ’10 Maddeyi’, çözümün ilkesel çerçevesi olarak kabul ediyoruz. Koşullar ne olursa olsun, silahsız çözüm ve demokratik siyaseti savunacağız. Bütün halkların bir arada yaşama koşullarını, gönüllü birlikteliğini, eşitliğe ve adalete dayalı yaşamını ortak vatanımızda sağlayacağız.”

Koruculuk kalkacak

Nefret suçlarının cezalandırılacağı vurgulanan bildirgede, “Nefret suçları ile insanlığa karşı işlenmiş suçlar dışında, hiç kimse politik görüşleri ve eylemi nedeniyle suçlanmayacak, ’politik suçlar’suç kategorisi olmaktan çıkarılacak” denilerek, soykırımlar, katliamlar, infazlar, kayıplar ve benzeri uygulamaların araştırılması ve hakikatlerin gün ışığına çıkarılması amacıyla “Hakikat Komisyonları” nın kurulacağı belirtildi. Bugüne kadar zorla yerinden edilmeler nedeniyle, devlet veya yerleşik kişiler tarafından işgal edilen tüm mülklerin sahiplerine iade edileceği, köylerine geri dönmek isteyenlere destek sağlanacağı ifade edilen bildirgede, koruculuk sisteminin de kaldırılacağı kaydedildi.