Hem Başbakan hem Dışişleri Bakanı

Hem Başbakan hem Dışişleri Bakanı
Nikos Kocias'ın istifasının ardından boş kalan koltuğa, bugün yemin eden Başbakan Çipras oturdu. Çipras, iki görevi birden yürütecek.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Dışişleri Bakanı  Nikos Kocias'ın istifasının ardından başbakanlığın yanı sıra Dışişleri Bakanlığı  görevini de üstlendi. 

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un  huzurunda yemin ederek göreve başlayan Çipras, daha sonra Dışişleri Bakanlığı'na  giderek selefi Kocias'tan görevi devraldı.

Çipras, burada yaptığı konuşmada, Kocias'a hizmetlerinden dolayı  teşekkür etti.

Yunanistan'ın, 3 buçuk yıllık SYRİZA hükümeti döneminde izlediği dış  politikayla bölgede bir istikrar unsuru haline gelerek lider rolü oynadığını  ifade eden Çipras, bu kapsamda Türkiye'yle ilişkilerde ve Kıbrıs meselesinde de  önemli gelişmeler kaydedildiğini belirtti.

Çipras, "Egemenlik haklarımızın ihlal edilmesini kabul etmeyeceğimizi  açıkça ortaya koyarak, Türkiye ile açık iletişim kanallarını sürdürdük. Kıbrıs  konusunda, çözüm istemeyen taraf olma lekesinden kurtulduk ve adil ve kalıcı bir  çözüme çok yaklaştık." dedi.

Kocias da konuşmasında görevi süresince, kendisine gösterdiği güven  için Çipras'a teşekkür etti.

Karasularının genişletilmesinin aşamalı olarak yapılacağını belirten  Kocias, ilk adımın, ülkenin batısında yer alan İyon Denizi'ndeki "Diapontia"  adalarından başlayarak Girit'in Kuzey batısındaki "Antikithira" adalarına kadar  olan bölgede uygulanacağını ileri sürdü.

Kocias, Makedonya ile isim konusunda hükümette yaşanan tartışmanın  ardından istifa etmişti. Başbakan Çipras, Kocias'ın istifasının ardından bakanlık  görevini kendisinin üstleneceğini bildirmişti.