Henri Barkey'in sataşmasına cevaptır...

15 Temmuz darbe girişimine adı karıştığı için hakkında arama kararı bulunan Henri Barkey, "Andımız" ile ilgili yazımdan dolayı yayınladığı Twitter mesajında, kendisine yakışan "seviye"de bir üslup kullanarak "Açılım Projesi"ni kastettiğimi belirtmeden "Projeyi hazırlayanlar, David Phillips ve Henri Barkey'dir. İkisi de CIA'nın yan kuruluşlarında danışmandır." sözlerimi alıntı yaptı ve "Meğerse bu ant meselesi 15 Temmuz gibi benim fikrimmiş. Sabah aksam çalışıyorum:)" diye yazdı.

***

Henri Barkey 1997 yılının Haziran ayında, Graham Fuller ile birlikte imza attığı Türkiye raporunda etnik kalkışmayı kastederek, "Türkiye'de bu sorunu askeri olmayan yöntemle çözme cesaretini gösterecek cesur bir lider bulunmalı" demişti.. Açılım Projesi, işte o zaman tasarlanmıştı!

30-31 Mayıs 1998 tarihlerinde ABD'de Amerikan Ulusal Savunma Enstitüsü bir toplantı düzenlemişti. Eski CIA Ankara İstasyon Şefi Graham Fuller ile ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi Planlama Dairesi görevlisi Prof. Henri Barkey, toplantıda senaryolarını açıklamışlardı. Senaryoya göre "Kahramanmaraş, Sivas, Erzincan, Kayseri ve Çorum'da cuma namazında camilerde bombalar patlayacak. Ayaklanan halk, valiliklere, kaymakamlıklara yürüyecek. Polis halkın önüne geçemeyince askeri birlikler devreye girecek. Laik-anti laik, Alevi-Sünni çatışması patlak verecek. Ağırlıklı olarak Sünnilerin safına geçen polis, askeri birliklerle çatışmaya girecek. Radikal İslamcılar, ayrılıkçı Kürtlerle birleşerek orduya karşı silâhlı mücadeleye başlayacaklar. Orduda çözülmeler baş gösterecek"ti...

Bildiğiniz gibi yıllar sonra Balyoz kumpasında buna benzer bir senaryo kullanıldı. Türk subayları için "Cami bombalayacaklardı" suçlaması yapıldı!

***

AKP hakkında kapatma davası sürerken, Henri Barkey, Morton Abramowitz ile birlikte yazdığı ve 2008 yılında Newsweek dergisinde yayımlanan makalede, "ABD, olup bitenlere seyirci kalamaz. Tehdit o kadar ciddi ve ABD çıkarları için o kadar zararlı ki, ABD perde arkasında veya gerekirse kamuoyu önünde AKP'yi devirme girişiminin Türkiye-ABD iş birliğini tehlikeye atacağını ortaya koymalıdır" diyordu!

Henri Barkey, 2009 yılında Obama'ya sunduğu raporda "Türkiye'nin Kürdistan'ı tanıması" için baskı yapmak gerektiğini belirtmişti.

Aynı yıl, Soros'un Açık Toplum Enstitüsü'nün "Merkezî Avrasya Projesi" bünyesinde faaliyet gösteren Eurasinet.org ise Henri Barkey'in, "Türk ordusu nihayet, Kuzey Irak'ta, PKK ile savaşı kazanamayacağı gerçeğini kavrıyor. Artık bir çeşit siyasi bir çözümün gerektiğini kabul ediyor." sözlerine yer vermişti.

Henri Barkey aynı yıl CNN Türk'e konuşmuş ve "sokaklara taşan şiddetin görmemezlikten gelinerek açılım konusunda yola devam edilmesi" gerektiğini söylemişti.

2010 yılında ise Hürriyet'e konuşan Barkey, "Kürt açılımı katiyetle Amerikan planı değil! Bunu söyleyenler kendi ülkelerini tanımıyor." demişti. O sırada henüz Oslo görüşmeleri basına sızdırılmamış, PKK ile Türk devletini masaya oturtanın "koordinatör ülke temsilcisi" olduğu ortaya çıkmamıştı.

2010 yılında İngiltere'nin Financial Times gazetesi Henri Barkey'in "En büyük zorluk Orgeneral Başbuğ'un bu yaz görev süresi sona erdiğinde yaşanacak. Türkiye bir kırılma noktasında. Yakın gelecekte ya siyasi istikrarsızlıkla karşı karşıya kalacak ya da ciddi bir anayasa değişikliği girişiminde bulunacak. Hiçbir şey yapmamak bir seçenek değil." demişti.

Bunlar öngörü müydü yoksa proje mi? Hani hepsi gerçek oldu da...

***

Henri Barkey, 2010 yılında yaptığı başka bir açıklamada, "İlk önce anayasada, vatandaşlık tanımını daha kapsayıcı hale getirecek biçimde bazı revizyonlar yapılması gerekir. Sorun, yapılması istenen değişikliklerin Türk devletinin kurucusu tarafından belirlenmiş tanıma aykırı düşmesi ve değişikliklerin birçoğunun Anayasa Mahkemesi'nden dönebilecek olması. Anayasa Mahkemesi gerçekten bağımsız bir kurum değil. AKP'nin yaptıkları aleyhinde davranmaya eğilimli olan ideolojik bir kurum" demişti.

Vatandaşlık tanımını yani Türk kimliği tanımını değiştirmeyi önermek ne demektir? "Türk'üm" diye başlayan "Andımız" da çocuklara bir vatandaşlık kimliği vermiyor muydu? "Andımız"da "Barkey'in açılım projesi" gereği kaldırılmadı mı?

Şimdi neyi inkâr ediyorsun Henri Barkey? Bu operasyonlarınız, akademik çalışma mıdır yoksa istihbarat görevi mi?

Yazarın Diğer Yazıları