"HEPİMİZ TÜRKÜZ"

"HEPİMİZ TÜRKÜZ"
"HEPİMİZ TÜRKÜZ"

Patrik Bartholomeos’tan anayasa için şok edici çıkış

Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı herkes, din mezhep, dil ve etnik köken gözetilmeksizin Türktür. Türklük, bütün Türk vatandaşlarının beraberce varlığı ve dayanışmasının ifadesidir.

AKP-BDP sevmedi!
Uzun zamandır devam eden yeni anayasa tartışmalarına Fener Rum Patriği Bartholomeos’un yaptığı Türklük ve vatandaşlık tanımı damgasını vurdu. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na öneri paketi sunan Bartholomeos’un tanımı, sadece AKP ve BDP’lileri memnun etmedi.

Biz yabancı değiliz
Komİsyona 18 maddelik öneri paketi sunan Bartholomeos, eşitlik ilkesinin ‘teoride’ kaldığını ileri sürdü ve bu durumdan da ilginç ifadelerle yakındı: Gökçeada doğumluyum. Yedek subaylığımı İstanbul’da yaptım ama muhatabımız hep Dışişleri. Biz yabancı değiliz! 

 

Kimlik tartışmalarına noktayı Patrik koydu

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un “Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türk’tür” sözleri gündeme damgasını vurdu.

Haber : Fatih Erboz
Yeni anayasa  hazırlık çalışmalarında tartışma yaratan vatandaşlık tanımına Fener Rum Patriği Bartholomeos’un açıklamaları damga vurdu. Bartholomeos TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda  vatandaşlık tanımı yaparken “Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türk’tür” diye konuştu. Bu sözlerden oldukça etkilenen komisyonun MHP’li üyesi Oktay Öztürk, tanımı ikinci kez okuttu.


Yeni Türkiye doğuyor
Bartholomeos, “Yedek subaylığımı İstanbul’da yaptım. Vatandaş olarak görevlerimizi hep yaptık, ama vatandaşlık haklarından yararlanamadık. İkinci sınıf vatandaş olduk” dedi. Anayasanın eşitlik ilkesinin ‘teoride kaldığını’ söyleyen Bartholomeos, “Söz gelimi tüm işlemlerimizde Dışişleri Bakanlığı ile muhatap oluyoruz. Bu doğru değil. Biz yabancı değiliz” dedi. Bartholomeos eşit vatandaşlıktan söz etmesi üzerine MHP’li üye Oktay Öztürk, vatandaşlığı nasıl tanımladıklarını sordu. Bartholomeos, “Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes, din, mezhep, dil ve etnik köken gözetilmeksizin Türktür. Türklük bütün Türk vatandaşlarının beraberce varlığının ve dayanışmasının ifadesidir” dedi. Öztürk, bu tanım karşısında duygulandığını ifade ederek teşekkür etti. Bartholomeos toplantı sonrası, “Cumhuriyet döneminde ilk defa azınlıklara böyle resmi bir davet oluyor. Yeni bir Türkiye doğuyor. Umutlarımızı hiçbir zaman yitirmedik” diye konuştu.


BDP’li Altan Tan rahatsız oldu

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonunda “bölücülük” tartışması yaşandı. Aydınlar Ocağı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erkal ve Aydınlar Ocağı Başkan Yardımcısı Prof. Ahmet Çolak yeni anayasa ile ilgili TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerine sunum yaptı. Türklerin ve Kürtlerin hür iradeleriyle birlikte yaşamaya karar verdiklerini anlatan Çolak, “Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasının ardından geride kalanlar birlikte yaşamaya karar verdi” dedi. Bu sözlerden rahatsız olan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, “Benim dedem beraber mücadele etti ama sizin dediğiniz gibi birlikte yaşamayı kabul etmedi. Türklüğü kabul etmedi. Siz böyle yorum yapıyorsunuz ama kabul etmiyorum” diye konuştu.